fbpx

Aláírtuk: segítjük az ukrán termelést és exportot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 15.

Több mint 50 ország írta alá azt a szolidaritási nyilatkozatot Ukrajnával, ami a világpiacon is enyhülést hozhatna.

ukrán mezőgazdaság
Az ukrán mezőgazdaság támogatása a világpiacon is enyhülést hoz (forrás: gopishops.com)

Mi is támogatjuk

Több mint 50 WTO-tagállam fogadott el egy nyilatkozatot a Kereskedelmi Világszervezet 12. miniszteri konferenciáján, támogatást és segítséget ígérve az ukrán mezőgazdasági exporthoz és az ország újjáépítéséhez – tájékoztatott az Ukrinform. A nyilatkozatot többek között az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Németország, Franciaország, Ausztria, Dánia, Lengyelország, Belgium, Olaszország, Magyarország, Bulgária, Litvánia, Lettország, Észtország, Grúzia, Izland, Izrael, Japán és a Koreai Köztársaság írta alá.

Szolidaritás és világpiaci érdek

Az aláírók támogatják Ukrajna exportját, ehhez biztosítják a szükséges infrastruktúrát, és megkönnyítik a vámeljárásokat. Továbbá minden módon segítik az ukrán gazdálkodókat a vetőmagokhoz, inputanyagokhoz jutásban, a termelés folytatásában. Ezen felül „minden WTO-tag a képességei szerint humanitárius segítséget nyújt az ukrán civileknek, beleértve az alapvető árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférésüket. Meg fogjuk találni annak módját is, hogy segítsük Ukrajnát az újjáépítésben” – áll a közös közleményben.

Közben Spanyolország kissé megnyugodva jelentette, hogy június 13-án befutott az első tengeren érkező ukrán kukoricaszállítmány Coruña kikötőjébe. A néhány tízezer tonnás tételt egy galíciai takarmánygyártó, az Agafac rendelte, amelyik évente egymillió tonna kukoricát szállít be az országba, ennek 40 százaléka szokott Ukrajnából érkezni. A szállítmányt Lengyelország balti-tengeri kikötőjében, Swinoujscie-ben rakták hajóra, oda pedig közúton jutott el.

Ez a cikk is érdekelheti: Nem a vasút, a Duna most az ukrán export fő szállítóeszköze