fbpx

Ma már nem kérdés a precíziós gazdálkodás jelentősége

Írta: MezőHír-2022/6. lapszám cikke - 2022 május 31.

Hetedik alkalommal rendezték meg a precíziós gazdálkodással és az agrárdigitalizációval foglalkozó kétnapos szakmai fórumot. A PREGA Konferencia és Kiállítás mintegy 1000 résztvevője 18 szekcióban 120 előadást hallhatott, valamint 43 kiállítási standon találkozhatott az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztésekkel, megoldásokkal.

Újabb lendületet kapott az agrárium

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agroinform.hu által szervezett PREGA Konferencia és Kiállítás az idei évben nagy hangsúlyt fektetett az agrárdigitalizációt szolgáló pályázattal megszerezhető leghatékonyabb felhasználási lehetőségek bemutatására a szakmai alappillérektől a komplex rendszerekig.

„A tavaly megnyitott precíziós pályázatra eddig több mint 200 milliárd forint értékben nyújtottak be támogatási igényt, és mára a pályázók 85 százaléka már a támogató okiratot is átvehette. Az eddigi 2400 nyertes pályázattal újabb lendületet kapott a hazai mezőgazdaság fejlesztése” – mondta megnyitóbeszédében dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt célja, hogy a gazdálkodókkal megismertesse az új technológiákat és módszereket. A NAK a precíziós technológiák előnyeire is fel kívánja hívni a szakemberek figyelmét, illetve arra, hogy milyen hátrányok érik azokat, akik nem alkalmazzák. A digitalizáció ugyanis egyre inkább a versenyképes gazdálkodás elkerülhetetlen része” – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke

„Elképesztő léptékű fejlődés zajlott az elmúlt években a precíziós technológiák területén, amivel komoly kihívást jelent lépést tartani. Szerencsére napjainkra már senkit sem kell meggyőzni az agrárdigitalizáció szükségességéről, így a fókuszt az információk gazdálkodókhoz való eljuttatására lehet helyezni. Ebben jelentős szerep jut az egyetemeknek, cégeknek és a kormányzatnak is” – emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora

Az agrárdigitalizáció segít megfelelni az új követelményeknek

A mezőgazdaságigép-gyártás napjainkban számos kihívással küzd, melyek közül a gyártási kapacitást korlátozó alkatrészhiányt és a Green Deal által támasztott követelményeket emelte ki Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál Kft. tulajdonosa. Előadásában a szakember kihangsúlyozta, hogy a hatékonyságnöveléshez nemcsak új technológiákra, hanem agrárgépészekre is szükség van.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál Kft. tulajdonosa

„A Green Deal irányelvei miatt a jövőben a növényvédelem területén tapasztalhatjuk a legjelentősebb változást” – mondta Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója, aki előadásában összefoglalta, hogy milyen kihívások állnak a gazdálkodók előtt. A növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentése alapvetően nem elképzelhetetlen. Az agrárdigitalizációs és precíziós megoldások ugyanis hátteret biztosítanak az új követelményeknek való megfeleléshez. A további fejlődést a fenntarthatósági előírások határozzák meg, ami miatt költségnövekedésre kell számítani, és a szaktanácsadás szerepe is jelentősen megnő a jövőben.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója

A PREGA-nak köszönhetően a gazdálkodók megismerkedhettek a komplex, szoftveralapú technológiák elemeivel és azok használatának eredményeivel, előnyeivel. A rendezvény emellett mindig kiváló alkalom a személyes találkozásra is, ami napjainkban még inkább felértékelődött.

Csomor Zsolt