fbpx

Paradicsom: a termelés nagy része leállt Nyugat-Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 15.

Az őszi becslések optimistának bizonyultak ahhoz képest, hogy most mekkora a leállás a téli paradicsomtermelésben. Nyugat-Európa gázzal fűtött melegházainak jelentős része nem üzemel a gázárak miatt. Nagy drágulás várható nemcsak paradicsom, de palánta fronton is.

 

paradicsom
Az energiaárak nemcsak a mostani, de a jövő évi paradicsomkínálatra is hatnak (fotó: Horizont Média)

 

Elszabaduló energiaárak

Bár kicsi, Hollandia a világ második legnagyobb élelmiszer-exportőre. Üvegházai körülbelül 10 ezer hektárt fednek le, így Európa egyik legfontosabb frisszöldség-beszállítója. Csakhogy ezek a termesztőberendezések földgázzal üzemelnek, a fűtésük évente akár 3 milliárd köbmétert is felemészt, ami az ország teljes földgázigények nagyjából 8 százaléka. A hollandok a felhasznált gázmennyiség nagy részét spot piaci árakon vásárolják, nincsenek nagy gáztárolóik. A holland földgáz határidős jegyzései szeptember végén már ötszörös áremelkedést mutattak az év elejéhez mérten. Ezért szeptemberben már a termelés 10 százalékos csökkenését lehetett megfigyelni Hollandiában, a becslések pedig 20 százalékos mennyiségi visszaesést jósoltak a télre.

 

40 százalékos termeléskiesés

Október végén a britektől is hasonló hírek érkeztek. Phil Pearson, a brit paradicsom körülbelül 40%-át szállító APS Group csoport fejlesztési igazgatója már ekkor arról beszélt, hogy az üvegházaik 10 százaléka üresen áll. Úgy vélte: „kevesebb és drágább brit paradicsomot fogunk fogyasztani jövőre, és lesznek üres polcok is”. A december aztán megmutatta, hogy az őszi várakozások túl optimistának is bizonyultak. Egy nagy dán terelő, az Alfred Pedersen & Son vezteője, Mads Ulrik Pedersen arról számolt be, hogy a téli termelés 40 százalékos visszafogására kényszerültek, továbbá a dolgozóik 10 százalékának kellett felmondaniuk. Az elmúlt hat hónapban itt a gázárak 750 százalékkal nőttek, az áramárak pedig megduplázódtak. A cég csak a felhasznált energia negyedét rögzítette előre fix áron. Mivel a boltokban is emelkedni kezdtek az árak, így csökkentek az eladások, ennek következtében az áruházi rendelések is, ami egyenes út volt a termelés részleges leállításához.

 

Kilónként 800 vagy 1700?

Most mindenki egy enyhe télért drukkolt, hátha az megfogja az áremelkedést. Magyarországon évek óta nem láttunk havat Mikulás idején, de most volt, és úgy tűnik, lesz is a folytatásban. A hideg azonban nem rendkívüli. A hazai üvegházakat döntően termálvíz fűti, és a világítótestek cseréje is részben megvalósult már LED izzókra. Ezzel együtt a magyar termelés az évnek ebben a szakában versenyképtelen a fűtetlen spanyol paradicsommal szemben. Sőt, decembertől ezt is megszorongatja az európai piacon a marokkói áru. Pár hónapig ezek a déli országok dominálják az európai kínálatot. Bár már vannak magyar termelők, akik bevállalják a téli termelést is, ilyenkor csak a különleges minőségű, szépen csomagolt, ízletes portéka fogy a tudatos vásárlók szűk körében. Egy nagy áruházlánc akciójában most egy kiló magyar fürtösért 1700 forintot kell fizetni, míg a külföldi versenytárs termékét kilónként 800 forintért kínálják.

 

Ha tavasz, akkor palánta

Egy hideg tél nemcsak a mostani paradicsomtermelést szűkíti a gázfűtésű üvegházakban. Ha februárig nem csökken a gáz ára a vártnál enyhébb időjárás miatt, akkor az a tavaszi palántanevelésre is kihat. Ez pedig kulcskérdés a holland kínálat szempontjából. A magyar palántaeladásnak persze nagy lökést adna, ha a hollandok elveszítenék a versenyképességüket, ám a szűkebb és drágább európai kínálatra a hazai áraknak is reagálniuk kell. Ha nem lesz kifejezetten enyhe telünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a megszokottnál jóval drágábbak lesznek a magyar paradicsompalánták is.