fbpx

Eszköztárbővítés a generációváltás érdekében

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 04.

Többféle innovatív marketing programmal segíti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a szakképzett fiatalok pályára irányítását a mezőgazdaságban, ezzel a generációváltás kihívására kíván megoldást nyújtani.

 

diák
A fiatalok számára vonzóvá kell tenni az agráriumot (Fotó: Pixabay)

 

Komoly kihívás az agráriumon belül a generációváltás

Hasonlóan az egész Európai Unióhoz, hazánkban is komoly kihívás az ágazaton belül a generációváltás, a gazdaságot vezetők és a szakképzett munkaerő körében egyaránt. Az ágazati humánerőforrás korösszetételét és számának alakulását mutató felmérések szerint a leköszönő generációt nem váltja kellő számú utánpótlás.

A NAK pályaorientációs tevékenységének kiemelt célja az agrár-szakképzésbe beiskolázás elősegítése, valamint a pályaválasztó fiatalok körében a mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és élelmiszeripari szakmák népszerűsítése.

 

A NAK egyik kiemelt célja

A fiatalok számára vonzóvá tenni az agráriumot – ebben működik közre a kamara, az életpálya-tanácsadási és a pályaorientációs feladatok ellátásában is támogatást nyújt. A köztestület az év folyamán többféle programot kínál az agrárpálya iránt érdeklődő felső tagozatos általános iskolai tanulók részére.

A kamara már évek óta minden megyében megszervezi a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programheteket (bentlakásos, illetve bejárásos formában), amelyek során egy-egy kiemelt agrárszakmával ismerkedhetnek meg a diákok. Emellett ősszel pályaorientációs programsorozat keretében országszerte lehetőség nyílik az agrárszakképző intézmények és agrárszakmák/szakmairányok megismerésére. A programnapokon a tanulók tevékenyen vesznek részt a munkafolyamatokban is.

 

A kamara októberben digitális kampányt is indított

Ennek keretében influenszer közreműködésével is bemutat agrárszakmákat, képzéseket. A „fiatalokra hangolt” anyagok többek közt a TikTokon, az Instagramon és a Facebookon jelennek meg. Ezt meg fogja támogatni a NAK szakmákat bemutató kisfilmekkel, melyek többek között a weboldalán is elérhetők lesznek.

A posztok, videók a Gazda, a Kertész, a Mezőgazdasági gépésztechnikus, valamint a Sütő- és cukrászipari technikus szakmákat népszerűsítik.

 

Kiadvány és pályázat

Az agrárszakmák megismerését segíti a NAK Agrárszakma Iránytű című kiadványa is, amely letölthető a NAK honlapjáról.

Mindemellett a kamara még 2021. november 22-ig várja a jelentkezéseket az ősszel meghirdetett, “Megnézem ezt magamnak!” elnevezésű projektkészítési pályázatra, amelyben a tanulók egy projektfeladaton keresztül mutathatják be az agráriumot és az érdeklődési körüknek megfelelő, általuk választott, az ágazathoz kapcsolódó szakmákat.

 

Forrás: NAK, Sajtóközlemény