fbpx

A szerb kukorica könnyen mozgatható a Dunán

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 11.

Szerbia évente 1-1,5 millió tonna búza és 1,5-3 millió tonna kukorica exportjára képes a termés nagyságától függően. Jelenleg náluk is exportkorlátozás van érvényben, de izgatottan várják az aratást és a tilalom feloldását. A legfőbb gondjuk, hogy a kivitelben fontos szerepet játszó Fekete-tenger (Konstanca) mennyire marad biztonságos a tengeri fuvarozás számára.

Belgrád teherkikötő
Belgrádban tavaly egy új teherkikötőt építettek a szerbek (forrás: seenews.com)

Felesleg kalászosokból

Az őszi búza 630 ezer hektárt fed most Szerbiában, amelyről 2,6 millió tonna termést várnak (4,12 t/ha). A belső felhasználás 1,7-2 millió tonna körül alakul, így idén – a félmilliós készletet is figyelembe véve – egymillió tonna búza kivitelével számolnak az elemzők. Az árpa területe folyamatosan nő, idén 14 százalékos ugrással 120 ezer hektárra emelkedett, amit döntően tavaszi árpa foglal el. A várt termés 570-580 ezer tonna, az átlaghozam 4,8 tonna körül alakulhat, jobb, mint a búzáé. Az exportálható mennyiség 150 ezer tonna lesz a becslések szerint.

Kukorica: 2,5 millió tonna mozgatható

A kukoricát ugyanakkora területen szándékoztak elvetni a helyi gazdák, mint mi, magyarok, a hírek szerint egymillió hektárt foglalhat el a növény. A várt termés 7 millió tonna, ebből 4,3 millió tonna az állatok takarmányozására megy el, az egyéb felhasználási célokon felül 2,5 millió tonna maradhat exportra. A szerb kukorica ugyanúgy GMO-mentes, mint a magyar, és könnyen közlekedik a Dunán. Ha a magyar termés nem mozdul a raktárakból, akkor a hazai etanolgyártók számára kézenfekvő beszerzési forrás Szerbia, ahogy a tavalyi betakarítás után a lengyelektől, románoktól is érkezett kukorica.

A cél nem mi vagyunk, de lehetünk azok

Szerbia fő kereskedelmi partnerei egyébként a környező, nem EU-tagállamok: Bosznia-Hercegovina, Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Moldova, Montenegró. Konstancán keresztül számos távoli célállomást is elérnek. A sörárpát viszont a belga, német, kanadai, osztrák és török feldolgozók keresik elsősorban, ahová jórészt vasúton és közúton érkezik a termény. Mivel az árpa forgalmára most sem vonatkozik a kiviteli korlátozás, élénk a kereslet a tonnánként 350-400 dollárt (126-144 ezer forint) érő áru iránt.

Lásd még a témában: Szerbia kukoricából is a térség egyik legnagyobbja lett.