fbpx

Gyengéd védelem

Írta: Szerkesztőség - 2015 július 02.

A Cuproxat FW hazai bevezetése 1993-ban új kategóriát teremtett a rézkészítmények piacán.

A hárombázisú rézszulfát hatóanyag már önmagában egyedivé tette a terméket, az újdonság erejét pedig tovább fokozta a rendkívül kis szemcseméret és a folyékony szerforma együttese.

A növényvédelmi gyakorlat számára hamar kiderült, hogy a Cuproxat FW kezelése, adagolása és elkeverése nemcsak egyszerű és biztonságos, de a belőle készített permetlé rendkívül stabil. Ennek oka a készítmény különleges gyártási technológiájában keresendő, aminek köszönhetően a szemcsék mérete 1 mikron alatti tartományba esik (> 90%). Az apró részecskék lebegőképességét az adalékanyagok tovább növelik. Tény, hogy szoros az összefüggés a kontakt hatásmódú rézkészítmények szemcsemérete és a kipermetezett hatóanyag által védendő felület fedettsége között. Minél apróbbak a hatóanyag részecskéi, annál egyenletesebben borítják a kultúrnövény felületét. A fedettség növekedése pedig arányosan növeli a károsító elleni védelem hatékonyságát, mivel növekszik a kórokozó és a hatóanyag találkozásának gyakorisága. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ugyanolyan mennyiségű Cuproxat FW nagyobb felületet képes befedni, mint a lényegesen nagyobb szemcseméretű, hagyományos rézkészítmények. Ennek köszönhetően baktérium- és gombaölő hatása kiemelkedő.

Mindez önmagában elegendő lett volna ahhoz, hogy a Cuproxat FW sikeres termékké váljon, legendássá mégis a kíméletessége tette. A készítmény a rezet ugyanis teljes egészében közömbösített formában tartalmazza, a kémhatása is semleges (pH 7,1). Olyannyira kíméli a kultúrnövényeket, hogy hazai engedélyét 12329/2002. FVM számon kiterjesztették a rézre érzékeny növekedési fázisokra, így őszibarackban sziromhullás után is használható a levélfodrosodás elleni védelemben.

 

A Cuproxat FW esőállóságával is kiemelkedik a rézkészítmények közül. A németországi Fresenius Intézetben végzett vizsgálat tanúsága szerint az összehasonlításban szereplő tíz termék közül – ebből a szempontból – a Cuproxat FW a legjobb.

A Cuproxat FW tehát egy esőálló baktérium- és gombaölő szer a gyümölcsösök, a szőlő, a zöldségfélék, a burgonya és a cukorrépa védelmére. Magas fokú biológiai aktivitása miatt a fémrézre átszámolt dózisa alacsony, így a határérték betartása mellett többszöri rezes védekezést tesz lehetővé.

A kutatások évtizedek óta arra irányulnak, hogyan lehet egységnyi területen a legkevesebb fémréz kijuttatásával a legnagyobb hatékonyságot elérni a fitotoxicitás veszélye nélkül. Erre a célra jelenleg az egyik legjobb választás a hárombázisú rézszulfát hatóanyagot tartalmazó Cuproxat FW.

Farkas Ádám
termékfejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!