fbpx

Digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer, adatalapú munka

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 15.

Nem kényelmi funkció, versenyképességi tényezőként jelenik meg a magyar agráriumban az adatalapú munka – mutatott rá az Agrárminisztérium (AM) képviseletében Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer bemutatása kapcsán.

Szőlőterület
A fenntartható, versenyképes fajtákat meg kell őrizni (Fotó: Facebook/Feldman Zsolt)

A digitalizációnak valamennyi mezőgazdasági ágazatban kiemelt szerepet kell biztosítani

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBK) új, fejlesztése, a digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszer, mely a szőlészeti kutatásokat támogatja. Általa Magyarország legnagyobb szőlészeti géngyűjteményében is megjelenik a digitalizáció, hiszen annak segítségével olyan új értékteremtési folyamatok indulhatnak el, amelyekből bármely szőlőtermesztő is profitálhat.

„Az agráriumban mára az adat kinccsé és értékké vált, ha pedig ezt veszni hagyjuk, vagy nem foglalkozunk vele, akkor saját magunknak okozunk versenyhátrányt” – mondta az államtitkár.

A magyar agráriumban az adatalapú gondolkodás évtizedes hagyományokra nyúlik vissza, és az elmúlt néhány évben komoly fejlődésnek is indult a digitális agrárstratégia 2019-es elindulását követően. Az államtitkár szerint az adatalapú, modern technológiákat alkalmazó, értékteremtő munka képes biztosítani a magyar agrárium versenyképességét, éppen ezért a digitalizációnak valamennyi mezőgazdasági ágazatban kiemelt szerepet kell biztosítani.

Az SZBK digitális szőlőtőke nyilvántartó rendszere „ötvözi a múltat – azaz a megőrzött és fenntartott szőlőfajtáinkat – és a legmodernebb technológiát, gyakorlati oldalról, 21. századi megközelítésben, jövőorientáltan segíti a magyar szőlőtermesztést” – mondta Feldman Zsolt.

Egyedi rádiófrekvenciás azonosítóval ellátott, 1570 tőkéről készül nyilvántartás

„Az intézet által kezelt szőlő génbank, illetve szőlőfajta-gyűjtemény a legnagyobb az országban, ezért kiemelten fontos a 2025-ig megvalósuló digitális nyilvántartó rendszer bevezetése. A fejlesztés alapvetően határozza majd meg a kutatómunkát és új távlatokat nyit az adatokhoz való könnyű hozzáférés biztosításával” – mutatott rá a rendszer lényegére Teszlák Péter, az SZBK kutatási igazgatója.

Az új rendszer keretében egyedi rádiófrekvenciás azonosítóval ellátott, különböző kárpát-medencei szőlőfajtákat képviselő 1570 tőkéről készül nyilvántartás. Így lehetővé válik a tőkék gyors azonosítása, a chip a tételek mintegy negyvenféle tulajdonságát is tartalmazza. Mindezzel együtt minden egyes, a növény fejlődését befolyásoló művelési fázis, környezeti hatás is gyűjthetővé válik.

A technológia gyakorlati alkalmazása
Mostantól a szőlészeti géngyűjteményében is megjelenik a digitalizáció (Fotó: Facebook/Feldman Zsolt)

Madaras Zoltán, az SZBK elnöke az intézet fő feladatát az alábbi három témában határozta meg:

  • génbanki feladatok ellátása;
  • szőlőnemesítés, új fajtákat létrehozása;
  • közvetített szolgáltatások a telepítendő fajták kiválasztása kapcsán.

Az új rendszerrel könnyen, gyorsan összehasonlíthatóvá válnak az egyes fajták, tételek tulajdonságai, így a szőlészeknek és borászoknak is segítséget nyújthatnak a fajták kiválasztásánál.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc