fbpx

Átlagos termésre készül a világ vezető repceexportőre

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 12.

Kanada a világ vezető repceexportőre. Egy normál évjáratban a piacra kerülő repcemennyiség csaknem kétharmada innen származik. Tavaly rossz évet zártak, idén viszont újra megközelíthetik a korábbi termelési szintet. A gazdasági környezet azonban jóval kedvezőtlenebb, mint a „békeévekben” volt.

repce vetés
A kanadai tavaszi repcét még csak most kezdik vetni, viszonylag száraz talajba (forrás: realagriculture.com)

Tápanyagból kevesebb juthat a földekre

Tavaly a nagyobb termőterület ellenére az aszály miatt 35 százalékkal kevesebb repcét tudtak learatni a kanadai farmerek. Idén az USDA elemzői szerint a betakarítható terület közel a 2020-as szinten, 8,4 millió hektár körül lesz augusztusban. A termés nagysága is megközelítheti a két évvel ezelőttit, pillanatnyilag 19 millió tonnára becsülik (2,25 t/ha). Azért nem éri el a korábbi 19,5 millió tonnát, mert az állományok kevesebb nitrogént fognak kapni, mint „békeidőkben”. A talajok is viszonylag szárazak még, további esőkre lenne szükség egy jó terméshez.

Ami a műtrágyaellátást illeti, Kanada a világ legnagyobb káliumtermelője – őt Oroszország követi a sorban –, viszont nitrogénből behozatalra szorul, abból meg az oroszok a világ legnagyobb termelői, exportőrei. Foszfor terén Kína számít nagy előállítónak, de a műtrágyaárak tavaly őszi megugrása már szeptemberben arra késztette az óriásállamot, hogy betiltsa a foszfor kivitelét. Oroszország pedig a nitrogént tartja a határain belül. Így a kanadai farmerek az USA felé fordultak nitrogénért. Az ellátást nemcsak a magas árak, de a kanadai vasutasok sztrájkja is nehezítette. Az országban a műtrágyatranszport 75 százalékban kötött pályán zajlik, így az alig 3 napos munkabeszüntetés is pánikot okozott a piacon.

Drágítja a termelést az is, hogy a kanadai kormány fokozatosan emeli a gázolajra kivett „karbonadót”, és a világválság sem változtat ezen. 2030-ra az adó mértéke több mint a négyszerese lesz a 2021. évinek. További gondokat okozott a glifozátszűke, mivel márciusig a kínai hatóanyag-gyártás az energiaválság miatt akadozott, ráadásul egy hurrikán és egy „gyártási hiba” is becsúszott a gépezetbe.

Az export nem éri el a 2020. évi szintet

A kanadai repce génmódosított, három nagy vásárlója van a világban: az EU, Kína és Japán, közel azonos arányban. Míg tavaly a világ vezető repceexportőre csak 5,5 millió tonna magot tudott eljuttatni a külpiacra, most 9 millió tonnára van kilátás. Ez 15 százalékkal lenne kevesebb, mint a 2020 évi betakarítás után, viszont a 20 éves mélypontra süllyedt készleteiket kissé visszapótolhatják a kanadaiak.