fbpx

Az Alföld kivételével mindenütt a sár és a víz az úr

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 15.

Fordult a kocka: a hosszú, száraz periódust esőzések váltották fel. Már csak az Alföld mélyebb talajrétegi képesek beszívni a lehulló csapadékot. Még mindig vannak lábon álló kukoricatáblák, és búzavetőmagból is maradt a zsákban.

belvíz
A mélyebb részeken egyre nagyobb foltokban áll a víz (fotó: Horizont Média)

Október 25-én ezt írtuk a várható téli időjárásról: „A hosszú távú időjárási modellek szerint az idei telünk a 2009-2010. évihez lehet majd hasonló. … Magyarországra havonta 10-20 mm-rel több csapadék érkezhet, mint a sokéves átlag. Hosszú idő után alighanem belvizekre kell készülnünk tavasszal.” Úgy néz ki, hogy nem kell tavaszig várni, az ország északi és nyugati karéja máris vízben áll.

Az ősz elejét jellemző száraz, meleg időjárás hosszan kitartott, lehetett halogatni a kukoricabetakarítást, és a búzavetéssel sem kapkodtak a termelők. Aki azonban nem végzett a munkákkal október utolsó dekádjáig, az beleszaladt a vissza-visszatérő esőzésekbe. Mostanra az ország északi és nyugati karéja teljesen átázott, Észak-Magyarországon nagy területeket fed a belvíz. Az Alföldön azonban a mélyebb rétegek még mindig fel tudnák venni a csapadékot.

talajnedvesség
50 centi mélységig átázott a föld, kivéve az Alföldet (forrás: met.hu)

Megcsúsztak a munkákkal

Sokan a végsőkig vártak a kukorica vágásával, egyrészt lábon szárították a csöveket, másrészt betárolni sem tudták volna a terményt, harmadrészt vevő sem akadt elfogadható ajánlattal. Most viszont már moccanni sem tudtak a sárban a kombájnok.

Az október legvégére időzített búzavetés is kudarcba fulladt néhány gazdaságban, becslések szerint nem lesz meg az országosan tervezett 970 ezer hektár. Ahol nagyon megcsúsztak az őszi munkákkal, ott még mindig fontolgatják a búza november végi vetését – ez mintegy 30-50 ezer hektárt érinthet az országban.

A meglévő állományok egyébként szépek, a kalászosok szeretik ezt a hűvös, nedves időt. A repcéhez képest bírják az időszakos víznyomást is. Az árpák jellemzően már bokrosodnak, a búzák ennek még csak az elején tartanak. Ügyelni kell azonban rá, hogy az árpában ott van a hálózatos levélfoltosság, a lisztharmat pedig mindkét növényben mocorog. Az állományok védelmét tavasszal korán el kell kezdeni!

A repce rosszabbul tűri

A nyár végén vetett repcék túlnőtték magukat, és rendkívül heterogén képet mutatnak. A későn vetett állományok a szebbek. Az október végéig tartó nyárutó sok rovarkártevőt eredményezett a táblákban. Fejér megyében például a rengeteg levéltetűn kívül a kis káposztalény nyüveivel gyűlt meg a gazdák baja. Borsodban vízben állnak a hiányosan kelt állományok, a mélyfekvésű területeken fulladoznak a növények. Ezeken a részeken kora tavasszal már gyomtenger fogja felváltani a repcét.

 víznyomásos repce
Ha levonul a víz, ez marad utána a repcében (fotó: Horizont Média)

A cukorrépa betakarítása sárgyúrássá vált, nagyon megkínozzák most a gépek a talajt, ennek jövőre lesz meg a böjtje.