fbpx

Tetőző gabonaárak, már 60 százalékos a drágulás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 07.

…ami jó hír a gazdáknak. Kérdés, mit hoz az esetleges ukrán exportnyitás.

szántóföld, ház
Illusztráció: Horizont Média/archív: Kohout Zoltán

Jó terméskilátások

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) márciusban változatlanul bő 780 millió tonnára jelzi a 2021/2022-as globális búzatermést. Mivel a várható felhasználás kevéssel ez alatt lehet, kicsivel több mint 280 millió tonna búza maradhat a tárolókban a szezon végén. Az EU-ban 21,6 millió hektárra vetett őszi búza kilátásai jók, még az általános csapadékhiánnyal együtt is. Itthon várhatóan bő 5 millió tonna kerül augusztusra a raktárakba. Az árak is jók: az AKI PÁIR szerint átlagosan 118 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával március végén. Ez 60 százalékkal magasabb ár, mint tavaly ilyenkor. (Ugyancsak nőtt a Budapesti Értéktőzsdén az euro búza szeptemberi jegyzése 116,25 ezer forint/tonnára.)

Mégis nőhet az ukrán export

Két friss hír is érkezett az európai, közel-keleti és részben az afrikai élelmezést, takarmányellátást közvetlenül befolyásoló, éppen háborús térség felől. Mint ismert, az ukrán és az orosz gabonakivitel a globálisnak harmadát adja. Ez a kivitel került veszélybe a Fekete-tenger kikötőinek orosz ostroma, a szankciók, a műtrágyaellátás zavarai és a vetési-betakarítási nehézségek miatt. Hírek szerint az oroszok fű alatt folytatják a kivitelt. Emellett a harcokban is leleményes ukránok most a gabonájuk kivitelét próbálják megoldani vasúton. Egy április 5-i jelentés szerint az Ukrán Gabonaszövetség arra kéri a kormányt, hogy szabadítsa fel a korábban leállított búzakivitelt. Ezt még a háború miatti belföldi ellátás miatt léptette érvénybe az ukrán kormány, ugyanakkor a szektorban úgy látják: még mindig van elég tartalék a hazai lakosság élelmezésére. A gabonatermesztők szeretnének 25,3 millió tonna búzát exportálni – márciusig e tervezett mennyiség helyett csak 18,2 milliót szállítottak ki.

Tetőzik a kukorica ára

Ugyancsak az IGC becslése, hogy 1207 millió tonna lehet a világ 2021/2022-as kukoricatermése. Egy kicsivel ez is több, mint a várható igény (1197 m tonna), vagyis itt is jelentős, 287 millió tonnás maradványkészlet várható. Az EU-ban várhatóan 9 millió hektárról takaríthatnak be kukoricát idén, ami 2 százalékkal kevesebb a tavalyitól, de még így is magasabb az ötéves átlagnál.

Akárcsak a búzáé, a kukorica ára is nagyon szépen emelkedik. Szintén az AKI adata, hogy az 117 ezer forintos tonnánkénti ár (március negyedik hete) bő 62 százalékkal(!) magasabb, mint a 2021-es tavaszi.