fbpx

Lengyel almát csempésztek az orosz piacra, lebuktak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 május 09.

Miközben a lengyelek hangosan tiltakoznak az orosz gabona beáramlása ellen, egyes fuvarozók titokban almát csempésznek Oroszországba. A fehérorosz hatóságok elkapták őket.

alma
Fizetőképesebb vevőkre vágytak, ráfáztak (forrás: frutline.com)

A fehérorosz vámhatóság közlése szerint meghiúsították 1400 tonnányi lengyel alma átcsempészését az Eurázsiai Gazdasági Unióba, egész pontosan Oroszországba. A hír szerint hamis kísérőokmányok és növény-egészségügyi bizonyítványok felhasználásával 70 tételnyi, összesen 1400 tonna lengyel almát kíséreltek meg átjuttatni Belorusszián keresztül Oroszországba 19 lengyel fuvarozó közreműködésével.

A dokumentumok szerint egy moldovai cég exportált volna almát Kirgizisztánba és Kazahsztánba, ám kiderült, hogy valamennyi szállítmány lengyelországi raktárakból származott, és később az összeset orosz piacokon rakodták le. A moldovai vámhatóságoktól kapott információk megerősítették, hogy sem Moldovából nem adtak fel ilyen szállítmányokat, sem a lengyel kamionok nem fordultak meg Moldova területén.

A becsempészett gyümölcs összértéke meghaladta az 1 millió eurót. A fuvarozókkal szemben adminisztratív intézkedéseket kezdeményeztek, többek között lefoglalták a járműveiket és a pénzüket. Az ügy érdekessége, hogy Fehéroroszország is fontos felvevőpiaca a lengyel almának. Az exportőrök megállhattak volna itt is a szállítmányokkal, de vélhetően fizetőképesebb vevőkre pályáztak. Ez lett a vége.