fbpx

Minden idők legnagyobb szójatermése

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 09.

20 év alatt csaknem megduplázta a világ az olajos növények termelését. A növekedés elsősorban a szójakibocsátás megugrásának köszönhető.

2000 óta a globális olajosmagtermelés csaknem megduplázódott. Az USDA jelenlegi becslései szerint a 2020/21-es gazdasági évben körülbelül 597 millió tonna olajostermésre van kilátás, ami körülbelül 4 százalékos növekedést jelent az előző szezonhoz képest. Az eddigi rekordtermést jelző 605 millió tonnás becslésnél ez az előrejelzés kissé óvatosabb.

 

szója

 

A szójabab a világ legfontosabb olajos növénye, a teljes olajosmagtermelés 61 százalékát adja. Előállítása nagyot bővült az elmúlt évtizedekben, különösen Észak- és Dél-Amerikában, hiszen nőtt a kiváló takarmányfehérje iránti igény is. A futó gazdasági év szójababtermése minden idők legnagyobbika lehet a maga 363 millió tonnájával. Az előrejelzések szerint az olajpálma termelése is nőni fog 2019/20-hoz képest: 3 százalékkal 20 millió tonnára emelkedhet.

 

olajosmagtermeles

Húsz év alatt csaknem megduplázódott a termelés (Forrás: UFOP)

A globális repcetermés a futó gazdasági évben kis mértékben, 69 millió tonnára csökkenhet, mivel Kanada, Kína és India is kisebb termés elé néz. A globális repcetermelés az elmúlt évtizedben 14, míg a 2000-es évhez képest 85 százalékkal nőtt. A napraforgókibocsátás 20 év alatt megduplázódott, az olajpálmáé pedig a háromszorosára növekedett – foglalja össze a világ olajosmaghelyzetét az UFOP. Az olaj- és fehérjenövénytermelőket összefogó szövetség legutóbb a szója áralakulást elemezte, amit itt mutattunk be november elején.