fbpx

Nagy tételekben rendelünk, és megint készletezünk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 29.

Az agráriumot a válságok és háborúk nyerteseként szokás elkönyvelni, de a mostani helyzetet a bőrén érzi egy élelmiszeripari családi vállalkozás. Kevés az áru, magasak a szállítási költségek és ismét nagyon erős a lakosság készletezési tevékenysége is. Így változtak a beszerzési és a rendelési szokásaink.

fuvarozás
Sokkal nehezebben mozog az áru, mint 2019-ben (fotó: Horizont Média)

Nehezen jut át a határon

„Nehéz helyzetben van az egész élelmiszerlánc. A magas üzemanyagköltség kézzelfogható logisztikai nehézségeket okoz, és vannak alapanyagok, amelyek most nem tudják átlépni a keleti határokat. A tökmagot például Ukrajnából szoktuk beszerezni, de most a goji bogyó sem jut el hozzánk Ázsiából” – mondja Carmela Ragosta, az olasz Mocerino Frutta Secca cég minőségellenőrzési menedzsere. A családi vállalkozást 1957-ben alapították a Nápoly melletti Somma Vesuvianaban. Immár a harmadik generáció foglalkozik elsősorban magvak, aszalt gyümölcsök értékesítésével. A dión, mogyorón, mandulán túl fontos alapanyaguk a gyömbér és az áfonya, de a termékpaletta nagyon széles.

Drágábban lehet feldolgozni

„Egyre nehezebb alapanyagokhoz jutni az orosz-ukrán konfliktus és a határzár miatt” – magyarázza Carmela Ragosta. Alapanyaghiányt okoz az alternatív felhasználási célok megnövekedett igénye is. Például a magolajok ára éves szinten mintegy 16%-kal emelkedett, ezért most jóval kevesebb földimogyoró és kesudió áll a pörkölés rendelkezésére. A késztermékek kínálatát pedig az energiaválság csökkenti, mivel a feldolgozás költségei drámaian megnőttek.

Szállítás és készletezés

„A szállítási költségek csökkentése érdekében a befutó megrendelések egyre nagyobb kiszerelésekre vonatkoznak, például megnőtt az igény a 400 grammos mandulára vagy a kilós dióra, héjas és pucolt változatban egyaránt. Továbbá palbox ládában kérik a szállítást, mert így egy raklapra kétszer annyi termék fér” – mondja a szakember. Hozzáteszi: növekszik a lisztek iránti kereslet is. Ez az ő esetükben olyan magliszteket jelent, mint a mandula-, mogyoró- vagy a pisztácialiszt, de a kókusztermékek iránt is megnőtt a kereslet. A húsvét közeledtével nehéz elkülöníteni, hogy a sütésre készülődés, vagy a járványgörbe emelkedése emeli-e jobban mindenféle liszt erős lakossági készletezését. (Magyarországon az árstop végétől való félelem is ebbe az irányba visz.)

Januári cikkünk még most is aktuális a témában: Ezek a jó válaszok az idei év kihívásaira az agráriumban.