fbpx

Megint Európa aszály sújtotta foltjában vagyunk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 29.

Magyarország egésze csapadékhiányos zóna az európai térképen. Hozzánk hasonló helyzetben vannak a román gazdálkodók, és még sokkal rosszabbak a kilátások Spanyolország és Franciaország déli területein.

talaj-előkészítés
Porzik a föld, száraz földbe kerül a mag (fotó: Horizont Média)

Csak néhány országot érint komoly vízhiány

Az Európai Unió dél-nyugati országaiban márciusban is folytatódott a száraz időjárás. Az Ibériai-félszigeten rossz állapotban vannak az őszi kalászosok, csak Spanyolország dél-keleti részén vannak jobb helyzetben a legutóbbi esőzések nyomán. Dél-Franciaországban és Olaszország észak-nyugati részén még nagyon fejletlenek az őszi vetések, egyelőre bírják a vízhiányt, pedig január óta Olaszország nagy részén jelentős csapadékhiány mutatkozik.

Februárban és márciusban is szárazak voltak a körülmények Közép-Európában (Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Románia) és Délnyugat-Ukrajnában. Ebben a régióban csak nem rég indult meg az őszi vetésű növények fejlődése. Az érkező meleg eddig nem hozott csapadékot, így most mindenki az esőfelhőket várja.

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC MARS Bulletin

A folytatásban kevés víz és meleg ígérkezik

Száraz a föld a tavaszi vetésű növények számára is. A talajban és hósapkák formájában is nagyon kevés a tenyészidőszak folyamán később hasznosítható vízkészlet, ami aggodalomra ad okot. A Maghreb régióban továbbra is olyan szárazság uralkodik, ami már súlyosan befolyásolja a terméspotenciált. Ez főként a kora tavasszal élénk exportot folytató Marokkó számára szomorú. Ezzel szemben az Adriai-tenger partján, Görögországban és Törökországban hideg és nedves volt az időjárás, márciusban sok hó esett. Oroszország európai területein is csapadéktöbblet mutatkozik, ami előnyös a növényfejlődés szempontjából.

A hosszú távú előrejelzés szerint az április, május és június Európa-szerte nagy valószínűséggel a szokásosnál melegebb időjárást hoz. Februárban már jeleztük, hogy május végéig kritikussá válik a csapadékhelyzet.