fbpx

Krízisbiztosítás: indul a júliusi adatszolgáltatás

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 30.

A termelők időjárási és más kockázatok miatt kialakuló jövedelemingadozásait mérsékli az újonnan indult krízisbiztosítási rendszer. A biztosítás hozzájárulási díját egy adatszolgáltatást követően állapítják meg.

 

mákgubó
A piaci árkilengésekkel szemben is véd a krízisbiztosítás (Fotó: Horizont Média)

 

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez önkéntesen csatlakozott mezőgazdasági termelők a csatlakozási kérelem benyújtásakor nyilatkozatban vállalták, hogy július 1-jétől július 31-éig adatot szolgáltatnak a termelésükről. Ez azt jelenti, hogy megadják az egységes kérelemben bejelentett, valamint a termesztőberendezésben folytatott mezőgazdasági tevékenységgel érintett földterületekre vonatkozó adatokat. A terrmesztőberendezésben folytatott tevékenységről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazolását kell csatolni. A Magyar Államkincstár ezek alapján állapítja meg tárgyév szeptember 15-éig a termelő krízisbiztosítási hozzájárulásának mértékét.

 

A júliusi adatszolgáltatást elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást követően lehet megtenni az Elektronikus kérelemkezelés→ Krízisbiztosítási rendszer→ Júliusi adatszolgáltatás tárgyévre menüponton keresztül. A hiánypótlásokat az Általános ügyintézés → Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül lehet elvégezni. A Kincstár a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi, ezért fontos, hogy ezek az adatok naprakészek legyenek.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina