Jön az uniós válságkezelés: lesz pénz, enyhül a zöldítés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 23.

Az Európai Bizottság döntése alapján rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a legnagyobb bajban lévő ágazatok, valamint ideiglenes jelleggel a meglévő zöldítési szabályokat is enyhítik – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

lucernatábla
Ha nem támogatná az EU, nem lenne belőle 200 ezer hektárunk (fotó: Horizont Média)

500 millió euró

A tárcavezető kiemelte, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén az Európai Bizottság több elemből álló uniós válságkezelési csomagot jelentett be a megnövekedett inputköltségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatására. A javaslat legfőbb eleme egy várhatóan 500 millió euró összegű rendkívüli támogatási csomag, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak.

Nagy István agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy Magyarország tavaly ősz óta számos alkalommal kérte több tagállammal együtt a Bizottságtól, hogy vezessen be rendkívüli intézkedéseket elsősorban az állattartó ágazatokban kialakult, precedens nélküli válsághelyzet kezelésére. Az orosz-ukrán háború tovább rontotta az agrárpiacok helyzetét.

Nem csökkentheti a termelést a zöldítés

A tárcavezető kifejtette, a hétfőn bejelentett csomag másik fontos eleme, hogy a Bizottság az év végéig átmeneti jelleggel enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt bizonyos zöldítési követelményeken. Ez az intézkedés a termelés növekedését eredményezi majd, ami nagyban hozzájárulhat a háború miatti élelmezésbiztonsági kockázatok csökkentéséhez – tette hozzá a miniszter. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, a konkrét javaslatok elfogadása és bemutatása szerdára várható.

A válság minden bizonnyal hosszabb távon is hatással lesz a 2023-tól elinduló, új Közös Agrárpolitikára. Lásd erről írt cikkünket: A Közös Agrárpolitika nem számolt a világválságokkal.

Összeállította: Gönczi Krisztina