fbpx

Lovagkeresztet kapott a miskolci „talajos”

Írta: Sándor Ildikó - 2022 március 23.

„Nagy költséggel és hatékonyan rontunk talajaink állapotán” – többek között ez az a mondat, amiért Dr. Dobos Endre napról-napra a talajok érdekében ringbe száll, és amiért a Miskolci Egyetem tanszékvezető docense most hivatalos elismerést is kapott.

Március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült Dr. Dobos Endre kiemelkedő talajadatbázis-fejlesztői és tudományszervezői munkája, valamint az alkalmazott talajtan és geoinformatika területén végzett kutatói-oktatói, valamint eredményeinek ipari alkalmazását szolgáló, nemzetközileg is elismert szakmai tevékenysége elismeréseként. A díjhoz és munkájához mi is gratulálunk!

„A jelenlegi agrotechnológiáink, a mind profibb gépesítettség, de még a támogatási rendszerek is döntően a termőtalajok gyors leromlását okozzák”, nyilatkozta a MezőHírnek nemrégiben Dobos Endre.

talajmonolit
A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának talajmonolit gyűjteménye is Dr. Dobos Endre nevéhez fűződik

Idézve korábbi interjúnkból: „…Itthon a talajaink zömének a felső rétege szerkezetileg degradálódott. Ennek következménye, hogy a vízbefogadó képességük is leromlott. Mivel a rossz talaj nem tudja jól kezelni, befogadni és tárolni a vizet, ezért már egy kis tavaszi esőzés is belvizet okoz – ami nem talajvíz, hanem átszivárogni nem tudó eső –, aztán egykettőre követi ezt a talaj kiszáradása, hiszen a felszínen pangó víz hamar elillan, amikor megjön a meleg. A rossz talajszerkezet másik jellemzője, hogy nem járja át a levegő, ezért befullad. Ebből következik a denitrifikáció, a nitrogénvesztés. Végül már hiába öntjük bele a sok drága műtrágyát, annak a jó része nem is hasznosul, nem lesz felvehető, de még a talajban elvileg meglévő tápanyag sem képes bejutni a növénybe…”

A miskolci egyetemi oktatójával, ismert talajszakértővel korábban Bábolnán videót is készítettünk.