Bezárás

Egész évben velünk lesz a növényolajhiány

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 március 11.

Az északi féltekén hamarosan kezdődik a szója és a napraforgó vetése. A növényi olajok globális piacán az ellátási lánc zavarai és a hiány az év végén is éreztetni fogja hatását.

napraforgómag
Kincset érő napraforgó (forrás: shoplightspeed.com)

Az új termésű szója valamivel olcsóbb

A vártnál kisebb dél-amerikai szójatermés és a fekete-tengeri napraforgótermékek bizonytalan exportkilátásai miatt a szójabab ára drámaian emelkedett az utóbbi időben. Chicagóban a májusi kötések a decemberinél 38 százalékkal magasabb szinten járnak, de az új termésért (novemberi szállítás) is 21 százalékkal többet kérnek az eladók, mint decemberben. A magasabb árak ösztönzik az ótermés eladását a készletezéssel szemben, másrészt a magas árak sok vásárlót kivárásra késztetnek – írja legfrissebb jelentésében az USDA. A helyzet eredménye, hogy jelenleg az új termésű bab iránt nagyobb az érdeklődés a piacon, elsősorban Kína részéről. Az ázsiai ország a saját tartalékait is megnyitotta a helyi piac előtt, hogy mérsékelje a jelenleg nagyon drágán beszerezhető szója iránti igényt.

A régiónknak nagyon fontos a napraforgó

A napraforgódara és napraforgóolaj globális kereskedelméből Ukrajna és Oroszország 80 százalékos részt mondhat magáénak. Most azonban az ukrán kikötők zárva, így ezek a termékek nem tudnak kijutni az országból, ezért az ország készletei 1,9 millió tonnára nőttek. Ugyanakkor a takarmányfogyasztás is megemelkedett a sok sérült és romlott tétel miatt. Oroszország napraforgómag-exportja is harmadával csökkent.

A lenti ábra érzékelteti a két ország világpiaci súlyát a napraforgó- és repcetermékek terén. Az USDA azonban hozzáteszi: a napraforgódara a globális fehérjenövénypiacon kis szerepet játszik (a szójadara-forgalom mintegy 5%-a), de még a napraforgóolaj is csak a növényolajpiaci forgalom 9 százalékát adja a világban. A fekete-tengeri konfliktus viszont erőteljes hatással volt az argentin napraforgóolaj és -dara árára, ami alig két hét alatt 47, illetve 27 százalékkal drágult. Argentína a világ napraforgóolaj-piacán kis szereplőnek számít (5%-os részesedés a globális exportból szemben az ukrán 47 és az orosz 30%-kal), viszont most szinte csak innen lehet áruhoz jutni.

Napraforgóolajból egyébként nem Kína szállít be a legtöbbet a világon, hanem India (importpiaci részesedése 22%, míg Kínáé 18%). Európa sajnos szintén nagy mennyiségű behozatalra szorul, 16 százalékos az importpiaci részesedése a világpiacon.

orosz ukrán olajnövényexport

Alternatívák helyben és távol

Ukrajna és Oroszország együttesen a világ repcemagexportjának mintegy ötödét és a repceolajexportjának alig több mint 15 százalékát adja. Ukrajna repcekivitele számottevő, de a tavalyi termést decemberig kihajózták a konfliktuszónából. Ezzel szemben Oroszországnak még van mit kivinnie az országból, ez elsősorban Kína irányában meg is valósul ebben a hónapban.

Az alternatív növényi olajok megtalálása kihívást jelent egy olyan piacon, ahol eleve szűkös volt a kínálat. Tavaly Kanadában jelentősen visszaesett a repcetermés és -export, pedig ez az ország adná a világpiacra kerülő árumennyiség több mint felét. A száraz időjárás miatt Dél-Amerikában tavalyhoz képest 14 millió tonnával kevesebb szójabab termett. Csak olyan áron lehetne növelni az induló babszállítmányokat, ha csökkentenék a vetőmagcélú szója kivitelét, vagy kevesebb szóját dolgoznának fel bioüzemanyaggá. Sajnos pálmaolajból sem áll jól a világ, ebből is kevesebb van most, ráadásul a legnagyobb pálmaolaj-exportőr, Indonézia exportkorlátozásokat vezetett be a belföldi árak csökkentése érdekében. Mindezek eredményeként hónapokon át magas árakra számítanak az elemzők, a volatilitást pedig fokozza a kiszámíthatatlan ukrajnai helyzet és a labilis energiapiac.

növényi olajok ára

Lásd még a témában: Annyit kérhetünk az olajos magért, amennyit nem szégyellünk.