fbpx

Három-négy évvel ezelőtti szinten a repce ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 07.

Tavalyhoz képest félárat fizetnek a kereskedők a repcéért. Az uniós repce kevesebbet ér a helyi piacon, mint Amerikában a szója. Minimum 3,6 tonnás termésre lenne szükség a költségek fedezéséhez.

repcetábla
Sok lesz, de vajon elég? (fotó: Horizont Média)

Egy év alatt a felére esett az ára

A repce tőzsdei ára év eleje óta szinte folyamatosan esik. Átmenetileg még a tonnánkénti 400 eurós szint alá is benézett, de most ismét 412-413 eurón állnak a párizsi augusztusi jegyzések. Ez uniós fizetőeszközben 5-7 eurós növekedés ugyan, de a forint erősödése miatt most ugyanott állunk, ahol egy héttel ezelőtt: 152-153 ezer Ft/t-nál. Hazai telephelyre vetítve 129-130 ezer forint lenne a jogos igény ilyen árszint mellett, de tudjuk, hogy a pénzhiány miatt sokan belemennek a 120 ezer forint alatti ajánlatokba is.

Tavaly május utolsó napján a tőzsdei ár még a 815 eurót súrolta, ami alapvetően a háború kitörését követő kereskedelmi pánikból fakadt. Azóta rendeződtek a szállítási útvonalak, Európa alaposan bevásárolt repcéből, de hatott az olajmag mostani árára az is, hogy a háborúval kibontakozó, globálisnak mondható válság nyomán csökkent az üzemanyag-felhasználás, a gázolaj ára.

Ezzel egyidőben meglehetősen sok a világpiacon a helyettesítő termék, úgymint olajpálma és szója. Az EU-ban pedig az elmúlt öt év legnagyobb repcetermését várják az elemzők bő 20 millió tonnával. Az előrejelzések szerint a következő hetekben is kedvezőek lesznek az időjárási körülmények a növény számára, különösen Franciaországban, Németországban és Romániában.

repce ára

Az ÜHG-számítás nem kedvez a repcének

Az olajnövények termelését támogató német szövetség, az UFOP szerint az áresés nem csak a várhatóan jó globális kínálatnak köszönhető, hanem a Kínából származó, fáradt olajok és zsírok erőteljes európai importjának is. Ezekből is készül ugyanis (nem elsőgenerációs) biodízel, ami ráadásul duplán beleszámít az ÜHG-kvótakötelezettségek teljesítésébe. Azaz az EU szerint hatékonyabban csökkenti az üvegházhatású gázok termelését az, ha a világ másik végéből importálunk használt zsírokat, olajokat a biodízelgyártáshoz.

Lásd a témához szorosan kapcsolódó írásunkat: A repce esélyei magyar földön: most és 2030 után.