Új módszer talajhidrológiai tulajdonságok meghatározásához

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 07.

Megújították a talajok vízgazdálkodási tulajdonságait becslő módszereket, melyek pontosabban nyújtanak információt az agráriumban a becsült talajhidrológiai tulajdonságok bizonytalanságáról, ugyanis többféle bemeneti információt vesznek figyelembe, ezáltal rugalmasabban alkalmazhatók a rendelkezésre álló adatokra – áll az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tájékoztatójában.

 

Talajtan

A vízgazdálkodási tulajdonságaival kapcsolatos adatok sokat segítenek a mezőgazdasági szakembereknek (Fotó: Barna Ferenc)

 

Klímatudatos és vízmegőrző területhasználat

A könnyen mérhető vagy már ismert talajtulajdonságokból becslési függvények segítségével számított, a talaj vízgazdálkodási tulajdonságaival kapcsolatos adatok alapvető információt nyújtanak a klímatudatos és vízmegőrző területhasználat tervezéséhez, valamint a környezeti modellezéshez. A precíziós mezőgazdaság ezekre az információkra épít, az agrárvállalkozások vezetőinek döntéséhez szükségesek.

A talaj vízgazdálkodási tulajdonságai több talajfunkciót is befolyásolnak, ismeretük nélkülözhetetlen a termésszimulációs és hidrológiai modellezéshez. Közvetve segítik a szélsőséges időjárási helyzetekhez alkalmazkodó földhasználat és vízgazdálkodás tervezését.

 

A közvetett módszerek költséghatékonyabb és gyorsabb

A szimulációs vizsgálatokhoz szükséges talajhidrológiai adatok a legtöbb esetben nem érhetők el vagy költséges a meghatározásuk. Lehetőség van azonban azok közvetett kiszámítására egyszerűbben mérhető talajtulajdonságokból vagy talajtérképi információkból.

A közvetett módszerek függvényekkel írják le a talajhidrológiai paraméterek és a könnyen hozzáférhető talajtulajdonságok – például a talajok agyag-, iszap- és homoktartalma, szervesszén-tartalma, térfogattömege – közötti kapcsolatot.

 

Talajtan

A szimulációhoz szükséges talajhidrológiai adatok a legtöbb esetben nem érhetők el vagy költséges a meghatározásuk, ezzel a módszerrel pénzt takarítanak meg a mezőgazdaság szereplői (Fotó: Barna Ferenc)

 

Fő szempont a talaj víztartó képességének kitüntetett értékeinek kimutatása

A talaj vízháztartását meghatározó tulajdonságok egyike a talaj víztartó képessége, mely lehetővé teszi, hogy a talajba szivárgó víz akár hosszabb ideig is raktározódjon a talajban. Emellett fontos, hogy a víz milyen irányban és sebességgel mozog a talajban, amelynek jellemzésére legtöbbször a hidraulikus és kapilláris vezetőképességet használják.

Az európai becslőalgoritmusokat a talaj víztartó képességének kitüntetett értékei – maximális vízkapacitás, szabadföldi vízkapacitás, holtvíztartalom, hasznosítható víz -, a hidraulikus vezetőképesség, valamint a víztartó és kapilláris vízvezető képességet a teljes tenziótartományban leíró, leggyakrabban használt függvény paramétereinek számításához újították meg az európai talajhidrológiai adatbázis alapján (EU-HYDI).

Az új módszerek előnye, hogy információt nyújtanak a becsült talajhidrológiai tulajdonságok bizonytalanságáról, jelentősen pontosabbak a korábbi európai adatbázison kidolgozott eljárásnál és többféle bemeneti információt vesznek figyelembe, ezáltal rugalmasabban alkalmazhatók a rendelkezésre álló adatokra.

 

Talajtan

Az eljárás rugalmasabban alkalmazható a rendelkezésre álló adatok függvényében (Fotó: Barna Ferenc)

 

A megújításra az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézetének vezetésével, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpont és a Hohenheimi Egyetem közreműködésével került sor. A kutatást Szabó Brigitta tudományos főmunkatárs vezette, az eredményeket a Geoscientific Model Development folyóiratban publikálták.

 

Forrás: ELKH Agrártudományi Kutatóközpont, Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc