fbpx

Megugrott a spenót ára a nyugat-európai esők miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 13.

A nyugat-európai mirelitgyárakba kevesebb spenót juthat idén, mivel a sok eső miatt egy turnus paraj részben megsemmisült. A rövid tenyészidejű növényből pár ciklus még elkészül, de ami elveseztt, az már most emeli az árakat.

spenótföld

Egy turnus részben kiesett

„Leálltunk, nem tudunk betakarítani” – mondja a holland Corne Brören, aki évente mintegy 60 hektáron termel spenótot. Most a táblák többsége vizes, saras, és a hideg időjárás is gátolja a növények fejlődését. A gazdaságban éppen most váltottak volna a tavasziról a nyári fajtákra, de leállt a munka.

„Általában ebben az évszakban harminc napon belül meg kell tudni termelni a spenótot, de most már egy héttel tovább van a táblán. Úgy tűnik, egy részét be kell tárcsáznunk, amint a talajállapot ezt lehetővé teszi” – mondja a termelő, aki már közölte vásárlóival, hogy most nem tud szállítani. A partnerek szerencsére megértőek, látják, mi történik Hollandia-szerte. Alig kapható termék, és az importáruból is kevés van, mivel másutt is túl sok volt az eső.

Az első betakarítás óta meg-megakad a szállítás az időjárás miatt. Egy észak-holland spenóttermelő mégis igyekszik a dolog jó oldalát látni: „Néha olyan, mintha összeesküdne ellenünk a világ, de szerencsére ez nem egy állandó állapot. A spenót mindössze négy hét alatt elkészül, így mindig kapunk még egy esélyt. Ez nem gyümölcs, amit, ha elver a jég, akkor az egész évünk kárba vész.”

Kevés lesz a fagyasztanivaló

A belga központú Ardo mirelitgyár feszülten figyeli a helyzetet, és nagyon bízik egy bőtermést hozó nyárban és egy száraz őszben. De a spenót esetében már most nyilvánvaló, hogy hiány lesz, és úgy tűnik, a borsó is hasonló helyzetben van – vélekednek a cégnél. Már most sem minden üzletláncban kapható spenót. A Plus és Jumbo szupermarketek beszerzői nem tudják megmondani, hogy mikor lesz újra paraj a boltjaikban.

A magyarországi spenót budapesti nagybani ára májusban már éppen csökkenni kezdett – 800-1000 forintot kértek az I. osztályú termék kilójáért –, de a múlt hét végére hirtelen 1200-1400 forintra ugrott. Debrecenben pedig 1400-1700 forintot kérnek egy kiló parajért a nagybanin. De emlékezzünk: tavaly ilyenkor, ugyanitt 2600-3000 forintba került ez a termék.

A növény mostoha sorsáról itt írtunk: Egy kis kultúra, amit nem tudunk feldolgozni.