fbpx

Itt a tavasz, kérje a támogatást a szőlőkabóca ellen

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 24.

Márciusban lehet igényelni a támogatást a növényvédelmi védekezéshez. Hektáronként maximum 12 ezer forint kérhető.

szőlőkabóca
Amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) (Forrás: researchgate.net)

Zárlati károsító

A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a növényegészségügyi megelőzés támogatásához a szőlőtermelő (vagy a termelői szerveződés) a kijuttatott növényvédőszer vételárához vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult.

Az állami támogatás a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó, uniós zárlati károsító elleni védekezést szolgálja. Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) ellen engedélyezett rovarölő szer vételárának 75 százaléka lehet a támogatás, de hektáronként maximum 12 ezer forint, igénylőnként legfeljebb 240 ezer forint (azaz 20 hektárig).

Hamarosan beadható a kérelem

A támogatási kérelmet kizárólag elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon lehet benyújtani. (Elérési útvonal: Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása – Támogatási kérelem) A kérelembeadás időszaka: 2022. március 1. és március 31. között, a határidő jogvesztő.

Szőlőkártevőkről írt cikkünk is érdekelheti: Az idei év érdekességei szőlőben.

Összeállította: Gönczi Krisztina