fbpx

Nincs hiány, csak ellátási gondok, de a java még hátravan

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 15.

Németország rengeteg mezőgazdasági terméket exportál, és erős vásárlóerővel bír. Azt gondolnánk, hogy itt nem számít, ha az élelmiszer a fogyasztói kosár kicsit nagyobb hányadát foglalja el. Mégis azt halljuk, hogy pánikvásárlás indult, ezért korlátozni kell az egyszerre megvehető élelmiszer mennyiségét.

üres polcok
A felirat szerint beszállítási gondok miatt csak egyet lehet vásárolni a termékből (fotó: Lena C. Stawski)

Vásárlási korlátozás

Németországnak annyi gabonája van, hogy évente 8 millió tonna búzát Észak-Afrikába és a Közel-Keletre tud szállítani – emlékeztet a Német Parasztszövetség főtitkára, Udo Hemmerling. Azt azonban elismeri, hogy napraforgóolaj terén erősen az ukrán importra támaszkodik az ország. Helyette a helyi gyártású repceolajat ajánlja a vásárlók figyelmébe. A csitító szavakra azért volt szükség, mert a német fogyasztók ismét pánikvásárlásokba kezdtek, és kifosztották a boltok tartósélelmiszer-készleteit, különösen a fentebb említett két terméket vitték. Ezért több áruházláncban táblákat függesztetek ki: lisztből és étolajból „háztartásonként csak két darab vásárolható”. Esetleg egy darab.

Minden van, csak máshol, mint kellene

Hemmerling szerint nem a készletekkel van baj, hanem a logisztikai lánc nem bírja a terhelést. Egész Európában hiány van teherautósofőrökből, és egyes csomagolóanyagokból ugyanez a helyzet. „Hozzá kell szoknunk, hogy nincs mindig minden” – kommentálta a helyzetet a főtitkár. Szerinte arra is fel kell készülni, hogy hamarosan disznóhúsból is áruhiány lesz. Ennek oka a hosszú időn át veszteséges termelés, ami sokak kedvét elvette a sertéstartástól, így hamarosan levágnivaló állatból is kevesebb lesz.

„Emelkedtek a sertésfelvásárlási árak, már 1,95 eurónál járnak kilónként, de ahhoz, hogy a termelők a takarmányárakat követni tudják, 2,5 euróért kellene átadniuk az állatokat” – vélekedett Hemmerling. Szerinte éppen a nyári grillszezonra fog mélypontra kerülni a sertéshúskínálat.

2023 sokkal rosszabb lehet

Ebben a helyzetben fontosnak tartja, hogy a társadalom elfogadja a megnövekedett termelési költségekkel járó magasabb fogyasztói árakat. A kereskedelemnek a termelők érdekében végig kell vinnie az áremelést. Hemmerling leginkább a 2023-as év miatt aggódik. „Az ideit még kihúzzuk valahogy, de ha tényleg szűkül a gázellátás, akkor óriási problémák lesznek a nitrogénműtrágya-gyártásban. Legrosszabb esetben harmadával kevesebb gabonát arathatunk, mint egy átlagos évjáratban. A kenyérgabona és a zöldségfélék minőségéről ne is szóljunk, ez szorosan összefügg a kiadott tápanyag mennyiségével” – int a szakember.

Ez is érdekelheti a témában: Tetőző gabonaárak, már 60 százalékos a drágulás.