fbpx

Itt a sokfunkciós tereprobot: magyar cég fogja forgalmazni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 18.

A dán AgroIntelli cég szerint tereprobotjukkal, a Robottival elérhető közelségbe került az emberi kéz érintése nélküli gazdálkodás a földeken. A mezőgazdasági robottechnológia a következő évtizedben fénysebességgel fog fejlődni.

Robotti
Számos feladatra alkalmas, akár egy traktor (forrás: futurefarming.com)

Egész Kelet-Európa a cél

A dán AgroIntelli cég tereprobotja, a Robotti heteken belül belép a középkelet-európai piacra – adta hírül többek között a futurefarming.com. A gép forgalmazására vállalkozást alapítottak Magyarországon, az Evofarminf Kft.-t, amely a romániai és szerbiai precíziós mezőgazdaságot is kiszolgálná. Ezekben az országokban a Robottit a gazdaságokba és az agráregyetemekre is bevezetnék, amihez az Evofarming munkatársai helyi terméktámogatást nyújtanak majd.

Az Evofarming Kft.-t több magyarországi mezőgépgyártó és -forgalmazó cég tulajdonosa, illetve ügyvezetője hozta létre 2022. január 1-jén. A cikk nem árulja el, melyek ezek. A hír olyannyira friss, hogy megelőzte az Evofarming Kft. hivatalos indulását is, noha a kecskeméti székhelyű vállalkozás honlapja már rákereshető az evofarming.hu oldalon.

Azt tudja, amit egy traktor, csak olcsóbban

A Robottival a tervezőknek az a célja, hogy megoldást nyújtsanak a mezőgazdaság munkaerőhiányára. Számos munkaeszköz csatlakoztatható hozzá, de egy traktornál sokkal kevesebb üzemanyaggal oldja meg a szántóföldi feladatokat. Képes a munkát teljesen önállóan elvégezni: a magágy-előkészítést, a vetést, a gyomirtást, a permetezést vagy a kaszálást.

Az alapgép paraméterei az élesítésre váró honlap szerint:

Munkaszélesség: akár 3 m

Nyomtávszélesség: 1,5–3,5 m

Hasmagasság: 0,9 m

Súly: 3100 kg

Sebesség: 0-8 km/h

Teljesítmény: 2 x 72 LE dízelmotor

Emelési kapacitás: 750 kg

Összeállította: Gönczi Krisztina