fbpx

Tengelymérlegek a mezőgazdaságban

Írta: Szerkesztőség - 2010 május 10.

A mezőgazdasági szállítójárművek mérésére egyre nagyobb körben alkalmaznak a hídmérleg helyett hely- és költségtakarékosabb készülékeket. A tengelymérleg a kerekek mérőpadra gyakorolt nyomása alapján meghatározza az áthaladó jármű összsúlyát.

 

Tengelymérlegek a mezőgazdaságban

A mezőgazdasági szállítójárművek mérésére egyre nagyobb körben alkalmaznak a hídmérleg helyett hely- és költségtakarékosabb készülékeket. A tengelymérleg a kerekek mérőpadra gyakorolt nyomása alapján meghatározza az áthaladó jármű összsúlyát.

A hídmérlegekkel szemben, amelyek hossza meg kell, hogy egyezzen a jármű hosszával, a tengelymérlegek kb. 50-70 cm hosszúságú helyet igényelnek. Igaz, hogy a mérés során a mérőpad előtt és után is a jármű hosszának megfelelő egyenes szakasznak kell lennie, de ez a hely a méréseken kívül más célokra is hasznosítható. A jármű összsúlyát a készülék a tengelyenként mért értékekből összesíti.

Megkülönböztetünk statikus és dinamikus tengelymérlegeket. A statikus mérlegnél az áthaladás nem folyamatos, tengelyenként meg kell állni a mérőcellán. A dinamikus mérlegnél pedig 2-5 km/h sebességgel haladhatunk át a mérőpadon. Ezt a mérlegfajtát nagyobb forgalmú mérlegházaknál alkalmazzák a gyorsabb áthaladás érdekében, ennél azonban számolni kell a pontatlanság veszélyével. Az összsúlynál akár 1-5%-os eltérés is felléphet, ha nem egyenletes sebességgel haladunk át rajta.

A tengelymérlegek között hordozhatóak és leépítést igénylő konstrukciók is vannak. A mobil mérleg előnye, hogy nem igényel alapozást, így praktikusabb, és a szervizelése is könnyebben megoldható. Ezek azonban nem alkalmasak dinamikus mérésre, csak a helyhez kötöttek.

Cégünk kínálatában a mobil és helyhez kötött, valamint a statikus és dinamikus mérlegek is megtalálhatóak.

Az AWC tengelyterhelés-mérő mérleg egy olyan súlymeghatározó rendszer, amelyet a talajba kell süllyeszteni. Kitűnő megoldásként szolgál olyan helyeken, ahol nincs mód egy nagyobb méretű hídmérleg kiépítésére. A mérleget egy 40 mm vastag acéllemez borítja. A mérőcella egyszerűen, nagyobb előkészületek nélkül a földbe illeszthető. A dinamikus mérés felgyorsítja a folyamatot, az eredmény pontosságát azonban befolyásolja az áthaladás gyorsasága; az ideális haladási sebesség mérés közben 5 km/óra. A mérőrendszer külön-külön leméri az egyes tengelyek terhelését, majd egy automata program összegzi az eredményt, és kijelzi az összsúlyt. A tengelyek száma nem befolyásolja a mérések pontosságát. Egy szabályozható időintervallumon belül a rendszer automatikusan befejezi a mérést, és megjelenik az összsúly, ami ezután egy gombnyomással kinyomtatható. Ezt követően a mérleg visszaáll alaphelyzetbe, és készen áll a következő mérésre. Egy indikátornak köszönhetően a mért eredményeket automatikusan korrigálja, így a lehető legnagyobb pontossággal dolgozik.

Az SP2007 tengelyterhelés-mérő rendszer igen kedvező áron kapható. Kevés helyet igényel, könnyen leépíthető, így valamennyi igénynek megfelel. A mérlegrendszer egy mérőlapból áll, amely 2750x520x160 mm méretű. Ezen 4 mérőcella helyezkedik el, amelyeket egy acélburkolat véd a károsodástól. A mérlegrendszer központi egységén 5, különböző funkcióval ellátott – bruttó, tara, nettó, tengelyszám és egy szöveg-bevitel – gomb található. Ezzel egy 300 karakteres szöveg megadására van lehetőség, amely megjelenik a kinyomtatott mérési bizonylaton. A nyomtató külön rendelhető. A mérési tartomány 12 tonna, a leolvashatóság 10 kg. Az összsúlyhoz viszonyítva a mérleg pontossága 0,1%.

Az SP2007 tengelyterhelés-mérő rendszer igen kedvező áron kapható. Kevés helyet igényel, könnyen leépíthető, így valamennyi igénynek megfelel A mérleg elhelyezése egyszerű; a megfelelő méretű árok alapjának el-egyengetése után a mérleglapot belehelyezzük, majd kapcsokkal, csavarokkal rögzítjük Az illesztés után a mérleg azonnal üzemkész. A mérleg kalibrálva kerül szállításra. A működtetéshez 230 V hálózat szükséges.

A WAW széria mérlegei hordozható kivitelben készültek, és többféle konstrukció áll rendelkezésre, a mérőfelület nagyságától, illetve a mérleg mérési tartományától függően. Mobilitásuknak köszönhetően igen praktikus készülékek, amelyek nem igényelnek alapozást és telepítést, kevés helyet foglalnak. Bármilyen vízszintes területen használhatóak, és burkolatuk ellenáll az időjárás szélsőségeinek. A mérleg akkumulátorral is működtethető, 10 órán keresztül.

A tengelymérlegek pontosságát nem csak a készülék minősége, ára befolyásolja. Lehet bármilyen drága készülékünk, mégsem lesz pontos, ha nem tartjuk be a telepítéssel, elhelyezéssel és működtetéssel kapcsolatos előírásokat. Mindig ügyelni kell arra, hogy vízszintben álljon a mérőpad, illetve hogy biztosítva legyen a csapadék elvezetése a mérleg aknájából, nehogy a víz kárt okozzon benne. Ha dinamikus mérlegről van szó, tartsuk be az előírt sebességet, mert minél gyorsabban haladunk át a mérőpadon, annál jobban rugóznak a tengelyek, ami nagyban hozzájárul a mérés pontatlanságához.

Bujtás Regina