Még mindig nincs meg a műszaki vizsga? Csökkenthetik a támogatást!

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 30.

A repce regulátorozásával véget ér az idei permetezési szezon a szántókon. Itt az ideje elvégezni a kötelező műszaki vizsgát. Nem érdemes tovább halogatni a dolgot, ha ellenőrbe botlunk, csökkenthetik a területalapú támogatást.

 

 

Már csak érvényes műszaki vizsgával rendelkező vagy műszaki vizsgára bejelentett permetező gépekkel lehet növényvédelmi munkát végezni, 2021. január 1-től – int a Nébih. A kötelezettségre a Kölcsönös Megfeleltetés rendszerben érintett gazdáknak kiemelten ügyelniük kell, mivel a mulasztás esetükben akár az agrártámogatások csökkenésével is járhat. Tekintettel arra, hogy a vártnál lassabban és jóval alacsonyabb számban jelentkeztek a gazdák műszaki felülvizsgálatra, a Nébih nyomatékosan felhívja a növényvédelmi géptulajdonosok figyelmét, hogy „nem megfelelt” vizsgaeredménnyel, vagy érvényes vizsgaidőpont hiányában a növényvédelmi gépek nem használhatóak. Ezekben az esetekben a szakemberek a hatósági eljárás megindítása mellett, a növényvédelmi gépek használatát is leállíttatják.

Ugyanakkor a hatóság idén még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolni tudja, hogy jelentkezett műszaki felülvizsgálatra, azonban a túljelentkezés, illetve a rendkívüli körülmények miatt még nem került sorra. Külön figyelmet érdemel, hogy a Kölcsönös Megfeleltetés (KM) ellenőrzések során idén már kötelező ellenőrizni a fenti feltételeket is a permetező gépek esetében. Amennyiben a géptulajdonos még nem jelentkezett be a műszaki vizsgára, vagy nem jelent meg a megadott időpontban, a KM ellenőrzések eredményeként az agrártámogatások csökkentésével kell számolnia! A hatóság a három évnél nem régebbi tanúsítványokat érvényesnek tekinti.

A kapcsolódó jogszabályokat ebben a cikkben foglaltuk össze.