fbpx

Ezer dolláros fogadás egy magyar gabonakereskedő ellen

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 12.

Egy magyar fiatalember, aki 13 évesen érkezett Ausztráliába, megszervezte az ország legnagyobb gabonaipari cégének logisztikáját. Az általa kitűzött célok 20 évvel ezelőtt soha el nem érhető vágyálmoknak tűntek. Fogadtak ellene – nem lett igazuk.

 

Mencshelyi Imre
Mencshelyi Imre (forrás: .farmweekly.com)

 

A CBH Nyugat-Ausztrália legnagyobb gabonatermelő, -feldolgozó és -kereskedő vállalata. Saját vasúti vagonállománnyal, mozdonyokkal és kikötőkkel rendelkezik. A cégcsoport elméletileg már 2000-ben is képes lett volna 20 millió tonna termény tárolására, ám a kapacitások nagy része korszerűsítésre szoruló, kicsi telephely volt, ahol nem tudták biztosítani a termények kellő mennyiségű, szeparált tárolását.

 

2000-ben már tudta, hogy mi a reális cél

Ekkoriban egy magyar származású szakember, Mencshelyi Imre volt a vállalat vezérigazgatója. A fiatalember tinédzser korában, 1948-ban hagyta el Magyarországot szüleivel. Tanuló- és diákéviben már minden szabadidejét az CBH egyik vasúti átvevő pontján töltötte, utolsó 14 évben pedig a cégbirodalom malomipari ágát igazgatta. Nagy szerepe volt a kikötői munka hatékonyabbá szervezésében. 42 évet töltött el a vállalatnál, ebből 15-öt vezérigazgatóként, 2020 áprilisában ment nyugdíjba. A célja az volt, hogy ekkorra a vállalat ténylegesen képes legyen 20 millió tonna termény előállítására és megmozgatására.

„Imre olyan stratégiai tervvel állt elő, ami azon alapul, hogy a CBH 2020-ra 20 millió tonnás árumennyiséggel fog rendelkezni. Én szkeptikusan fogadtam a jóslatot, mivel a gabonatermelés növekedése akkoriban abból fakadt, hogy a gyapjúpiac bedőlésekor sok birkalegelőt vontak művelésbe. 2003-ban olyan rossz termésünk volt, hogy a CBH mindössze 5,2 millió tonna gabonát tudott begyűjteni. Úgy tűnt, hogy sem a földek, sem az időjárás, sem a nemesítés nem teszi lehetővé, hogy lényegesen növekedjenek a hozamok. 1000 dollárba fogadtam Imrével, hogy a 20 millió tonnás jóslata 2020-ig semmiképpen nem valósul meg” – meséli a vállalat jelenlegi vezérigazgatója, Wally Newman a FarmWeekly oldalán.

 

Akár 30 millió tonna búza

2004-től kezdődően azonban egészen más okokból kezdett el növekedni az átlaghozam: megjelent az automata kormányzás, nagy teljesítményű és egyre precízebb gépek művelték a földet, méghozzá egyre kevesebb menetszámmal. A munka sokkal korszerűbb növényvédő szerekkel és műtrágyával, intenzív szaktanácsadás mellett folyt. Wally Newman lassan magáévá tette Mencshelyi álmát, és 2009-től, amikor váltotta őt a posztján, már ő küzdött az átgondolt raktár- és szállítási kapacitások kiépítéséért. Az ausztrál búzatermés az elmúlt 10 évben háromszor lépte át a 30 millió tonnát, legutóbb éppen tavaly. És ez csak a búza.

 

ausztrál búzatermés

 

„2016-ban fogadta el a vezetőség a jelenlegi átfogó stratégiát. A terv még mindig nem valósult meg teljes egészben. A kikötőinkben 50-70 millió tonna gabonát is képesek lennénk kezelni, csakhogy még mindig akadozik a termény eljutása a szárazföld belsejéből a hajókig. A megvásárolt vagonok maximum 12 millió tonna árut fogadnak be, újakat pedig 2011 óta nem szereztünk. A 2020. évi alacsony hitelkamatokat sem használtuk ki a szállítási kapacitások növelésére. És bár megvalósult a 20 millió tonnás árualap, a cég sokat veszített azzal, hogy nem tudta kihasználni az értékesítési szezon elején tapasztalható rekordárakat.” Wally Newman köszönetét fejezte ki Mencshelyi Imrének, aki két évtizeddel ezelőtt olyan célt tűzött ki a vállalat elé, amiért érdemes volt küzdeni.

 

Ebben a cikkben az ausztrál rekordtermés logisztikai kihívásairól írtunk: Hosszan fog áramlani az ausztrál gabonafolyam.