fbpx

Az étkezésipaprika helyet kapott a hungarikumok sorában

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 08.

Az eddigi 79 hungarikum mellé három új került a bizottság döntése értelmében: a szentesi paprika, a magyar cifraszűr és a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

 

Paprika virág és termés
183 ezer tonna paprika 2020-ban (Fotó: DélKerTész)

 

Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye

Az étkezésipaprika-termelés évtizedek óta meghatározó tevékenység a dél-alföldi régióban, így méltó helyét foglalta el a szentesi paprika Hungarikum Gyűjteménybe kerülésével.

Eredetvédett termékként „szentesi paprikát” ezen a néven 2014 tavasza óta értékesítik, amikor az Európai Bizottság oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé nyilvánította az elnevezést. Az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára terjed ki. A termelési kultúra kialakulásában jelentős szerepük volt a bolgár kertészeknek is, munkájuk előtti tisztelgés az, hogy a szentesi paprikát beemelték a Hungarikumok Gyűjteményébe.

 

Fő fogyasztási-élvezeti értékei

Vékony, roppanós héj, rendkívül zamatos, fűszeres íz, intenzív paprika illat – ezek jellemzik legjobban az eredetvédett zöldséget.

A „Szentesi paprika” termesztésének területe Csongrád megyében összefüggő területet alkotva helyezkedik el: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes települések közigazgatási határain belüli termőhelyek.

A szigorú élelmiszerbiztonsági-rendszerek alkalmazása és a naprakész nyomonkövethetőség által garantált, hogy a fogyasztó egy ellenőrzött és biztonságos terméket kap. A biológiai védelemre alapozott termelés nem csak a paprika vegyszermentességét biztosítja, de a környezetterhelést is jelentősen csökkenti.

 

Paprika és paradicsomtermesztés (Videó: Horizont Média)

 

„2020-ban kb. 3450-3500 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés hazánkban, ebből paprikát 1450 hektáron hajtattak. A hajtatott zöldségek termésmennyisége 438 ezer tonna volt, amiből 183 ezer paprika, 115 ezer paradicsom, 40 ezer saláta, 38 ezer uborka és 21 ezer tonna káposzta„ – foglalta össze a szeptemberben tartott, jubileumi paprika fórumon a termesztési adatokat Farkas Sándor miniszterhelyettes.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc