fbpx

Aranyat érnek az olajmagok, érdemes lesz műtrágyázni

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 06.

Elképesztő magasságokba kúszott fel szinte minden olajmag ára, a legkevésbé a túlkínálat előtt álló szója drágult. Úgy tűnik, a repce a tavalyi, terméskiesésből eredő sokkot akkor sem tudja kiheverni, ha idén valami csoda folytán sok lesz belőle.

 

október repce
Idén itt-ott gazosabb, de jól fejlett a repce (fotó: horizont Média)

 

Hiába nőtt a termés…

Az USDA jelenlegi becslései szerint az olajos magvak globális termelése a 2021/22-es termésévben nagyjából 628 millió tonnás csúcsot fog elérni, ami éves szinten 4 százalékos növekedést jelent. Ez földimogyorót (körülbelül 51 millió tonna) és a gyapotmagot (körülbelül 44 millió tonna) is tartalmazza.

A 2021/22-es év szójatermése várhatóan a valaha mért legnagyobb lesz (382 millió tonna), ugyanis Brazíliában továbbra is alapvetően jók a kilátások. Napraforgómagból 14 százalékkal több áll idén rendelkezésre, 57 millió tonna. Ezzel szemben a világ repcetermése 4,8 millió tonnával 68,4 millió tonnára csökkent, elsősorban Kanada idei gyenge eredménye miatt.

Az összességében jó termést követően az olajos magvak globális feldolgozása is rekordszintre, 527,2 millió tonnára emelkedik. Körülbelül 18,3 millió tonnával haladhatjuk meg a 2020/21-es évi gyártást. A globális zárókészletek 114 millió tonna magot tesznek majd ki, ami ugyan több, mint az előző gazdasági évben volt, de messze elmarad a 2018/19-ben mért rekordkészlettől (133,9 millió tonna). Vagyis szép, szép a termés, de a felhasználás is lendületesen nő. Újabb és újabb termelési rekordokra lesz szüksége a világnak, ha lépést akar tartani az élelmiszer- és dízelipar, valamint a takarmányipar igényeivel.

 

olajnövények termelése
Forrás: UFOP

 

Aranyat érő olajmagok

A szójabab tonnája a chicagói tőzsdén szűk 160 ezer forintnak megfelelő áron forog most, míg a GM-mentes ukrán portéka a kikötőben csaknem 230 ezer forintba kerül. Az ukrán feldolgozók a magas olajsavas napraforgóért akár 253 ezer forintot is megadnak most, a linolsavas változatért pedig 216-222 ezer forintot lehet elkérni a piacon. A napraforgómag a tőzsdén pillanatnyilag 17 százalékkal értékesebb, mint tavaly ilyenkor volt, és a spekulánsok várakozásai szerint a termőterület bővülése sem fog sokat változtatni ezen.

Párizsban a tavalyi repce februári szállítással 284 ezer forintnak megfelelő értéken forog, a betakarítást követően azonban bő 25 százalékot zuhanhat az ára. Bárhogy is alakul a forint árfolyama vagy a termés mennyisége, a repce az aratás után is drága marad. Úgy tűnik, kifizető döntés lesz tavasszal a megszokott tápanyag-utánpótlási tervet követni, és ez igaz a napraforgóra is.

 

Lásd még kapcsolódó cikkünket: A repce is tehet róla: 2022 a napraforgó éve lesz.