fbpx

A növényvédőszer-gyártók visszakanyarodtak a régi árakhoz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 június 13.

A kereskedőknél még nem érezzük, de a hatóanyagok gyártóinál már a tavaly nyári árak az érvényesek. Egy kivételével, ez pedig a glifozát.

permetezés
Ősszel nagy készletezési láz tört ki (fotó: Horizont Média)

A tőzsdén jegyzett kínai növényvédőszer-gyártók első negyedéves pénzügyi jelentéséből kitűnik: azok kerestek a legtöbbet a peszticidekkel, akiknél a glifozát a főtermék. Nem csoda, hiszen Kínában minden adott a világ legnagyobb mennyiségben forgalmazott hatóanyagának olcsó gyártásához, a kereslet pedig jól alakult iránta. Legalábbis eddig. És bár a glifozát ára is nagyot esett a januári csúcshoz képest, még messze van a tavaly nyári szinttől. A többi hatóanyag viszont könyörtelenül visszatért a korábbi értékesítési árhoz.

Meredek emelkedés, nagy zuhanás

Az első negyedévben a nagy glifozátgyártók, így a Xingfa Group, a Wynca, a Hebang Biotechnology és a Nantong Jiangshan árbevétele messze megelőzte a többi kínai versenytársét. Az értékesítési volumen és a részvényesek nettó nyeresége kiemelkedően magas volt. Pedig a Jangce-delta régiójában még mindig ott a Covid, továbbra is vannak logisztikai nehézségek, és a globális infláció is piaci bizonytalansággal jár.

Kína bővelkedik foszfát ásványokban, ami a totális gyomirtó fő alapanyaga, így nem csoda. ha továbbra is a nyugati világ legfontosabb glifozát-beszállítója. A hatóanyag ára 2021 márciusától kezdett el fokozatosan emelkedni a nyersanyagok árának emelkedése miatt. Az árak elszabadulása azonban nem járt azonnal a kereslet csökkenésével. Sőt, csaknem egy fél éven át erős készletezési hullámot tapasztalt a világ. Az infláció globálisan magas szintje és a glifozát iránti erős kereslet miatt a kínai növényvédőszer-gyártók még mindig magas haszonkulcsokkal dolgoznak, noha azóta erős árzuhanás következett be a piacon. (Lásd párhuzamban a hazai műtrágyapiacot: Kevés műtrágyával is dupla bevételt csináltak a kereskedők.)

gyomirtó hatóanyagok ára
Gyomirtó hatóanyagok ára (forrás: agribusinessglobal.com)

Csökkenő forgalom

Az árcsökkenés egyik oka éppen a korábban felhalmozott nagy készlet. A magas árak a glifozát-forgalmazókat éppúgy raktározásra ösztönözték, mint a termelőket. A másik ok az árak túlzott megszaladása. Ilyesmire utoljára 2012 és 2013 között volt példa. A növekvő inputárak a mezőgazdasági termelés visszaeséséhez, további élelmiszerár-emelkedéshez és a vásárlóerő csökkenéséhez vezetnek. A magas infláció gazdasági stagnálással párosul, kibontakozik a stagfláció.

A vezető glifozátgyártók eddig nagyon jól kerestek, de a piac igyekszik visszatérni 2021 nyarának árszínvonalához. A réspiacokra dolgozó, innovatív vállalatok dolga még nehezebb, mint a totális gyomirtókba fektetőké, de ha több kis hatóanyag előállításában is jeleskednek, akkor tényezővé tudnak válni. Ez a stratégiája például a Flag Chem vállalatnak. A több lábon állás és a változó keresleti trendek a forgalmazókat is a szélesebb termékpaletta felé mozdították el. Így jelentek meg a biológiai készítmények a nagy agrokémiai vállalatok portfóliójában.

hatóanyagok ára
Április végéig folyamatosan esett a hatóanyagok ára (forrás: agribusinessglobal.com)