fbpx

A munkaerő az agrárium szűk keresztmetszete

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 22.

A mezőgazdaság egyik égető problémája a szűkös munkaerő-ellátottság. Azt, hogy ez a probléma világszintű és foglalkozni kell vele, egy közelmúltbeli amerikai felmérés is igazolja.

Munkaerőhiány
A növénytermesztés munkaerő-ellátottsága jobb, mint az állattenyésztésé

A Minneapolis Fed által elvégzett, öt szövetség tagállamra kiterjedő felmérésében olyan pénzintézetek képviselőit kérdezték meg, amelyek főprofilként mezőgazdasági finanszírozással foglalkoznak. A felmérés szerint az agrárbankok a munkaerő korlátozott rendelkezésre állását tartják az egyik legaggasztóbb jelenségnek az ügyfeleik szempontjából.

A banki elemzők 63%-a „komoly kihívásnak” tekinti ezt, 83%-uk szerint pedig romlott a munkaerőhelyzet az elmúlt öt évben. A megkérdezettek 39%-a „sokkal rosszabbnak”, 44%-a pedig egyszerűen csak „rosszabbnak” ítéli a mostani helyzetet.

A felmérésben részvevők szerint az állattenyésztők vannak nagyobb bajban, ami nem meglepő. A növénytermesztés szezonális jellege miatt erre a területre könnyebb munkaerőt találni, mint az egész éves elköteleződést igénylő állattenyésztési munkákra. A felmérés eredményei egybecsengenek a globális folyamatokkal. Lásd például cikkünket: Már bolgár kertészetből is túl kevés van