fbpx

Felértékelődött a foszfor szerepe a stresszoldásban

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 november 29.

„EZ A STRESSZ ÉVE VOLT…”Balázs Fecó után szabadon.

A gyakorló gazda 2020/21-ben megtapasztalhatta, hogy hiába a legjobb technológia, a gondos gazdálkodás, az odafigyelés, az abiotikus stresszre a válaszokat nem egyszerű megtalálni. Az őszi kalászosok esetében, bár az ősz biztatóan indult és a tavaszi állapotok is reménykeltőek voltak, az árpa kivételével, sajnos csalódást okozott a betakarítás.

 

kalászos HeadLand

 

Ilyenkor, önkéntelenül is felvetődik a kérdés, hol hibáztunk? Nos, ahogyan más területen, itt is ül a válasz, a hiba nem mindig az Ön készülékében van, mert mégiscsak az időjárás határozza meg a sikeres termesztést és az eredményes betakarítást. Esetünkben a hosszú száraz és hideg tavasz determinálta, mind a mennyiséget, mind a minőséget. Ez egy tipikus abiotikus stresszhelyzet. Kivédhető? Kezelhető? Szerintem, bizonyos mértékig igen. Ha arra gondolunk, hogy a kialakult állapotot tápanyag-felvételi zavarok idézték elő, akkor elemezhetjük a zavar kialakulásának okait. Az első tézis, hogy volt-e a növényeinknek megfelelő gyökere, mivel a gyökér a növény szája, amin keresztül táplálékot vesz fel a talajból. Megállapítható, a kezdődő fejlődéshez igen, más kérdés, hogy a gyökérváltás hogyan és milyen intenzitással ment végbe, képződött-e megfelelő tömegű aktív gyökérzet. Ehhez foszforra van szükség.

Tud-e egy rohamosan lehűlő talaj megfelelő mennyiségű foszfort szolgáltatni, vagy azt valamilyen más technológiával kell a növénybe bevinni? Ebben az esetben merül fel először a levélen keresztüli táplálás, melyre kiváló lehetőség a HEAD-LAND ZSÉMIX Plusz nevű készítménye, mely az 575 g/l foszfor mellett 81 g/l káliumot és 140 g/l cinket is tartalmaz. Ezt a készítményt az egyre nagyobb területen szerepet kapó őszi gyomirtással egy menetben, vagy akár egy rovarkártevők elleni védekezéshez csatolva juttathatjuk ki gazdaságosan. Az őszi dózis: 1–2 l/ha, aminek a költsége dózistól függően 2–4 000 Ft/ha. Amint azt a bevezetőben említettem, az igazi probléma a tavaszi szárazsággal és rendkívüli hideg talajjal következett be.

 

 

A növények fejlődése leállt, nem mozdultak a talajtól, nem nőttek csak öregedtek, kétségessé vált a betakarítás is. Mivel a foszfor felvehetőségét a hideg és száraz talaj jelentősen gátolta, ráadásul a kiszórt nitrogén sem tudott érvényesülni az aktív gyökérzet hiányában, még május elején is láthatóak voltak az antociános levelek. Ezen az állapoton tudott változtatni a 2 l/ha ZSÉMIX Plusz+ 300 g/ha NATURAMIN (80% aminosav) kombináció, ami jelentősen oldotta a stresszhelyzetet.

A búza virágzás állapotában a nagyobb termés reményében sokan alkalmaztak folyékony nitrogénműtrágyát, minek következtében elnyúlt a virágzás, ami jelentős esélyt adott az időközben megérkezett csapadék folytán a Fusarium fertőzésre. Mások ebben a helyzetben is a ZSÉMIX Plusz mellett döntöttek, így biztosítva a magasabb beltartalmi értéket valamint a nagyobb fajsúlyt. Összefoglalva, a magas foszfortartalom miatt a ZSÉMIX Plusz-nak a búzatermesztésben három ponton is van szerepe: nagyobb és biztonságosabb gyökértömeg ősszel, relatív foszforhiány kivédése tavasszal, minőségjavítás a virágzás állapotában.

Éljenek a tudomány által felkínált lehetőséggel, használják és élvezzék a termék által biztosított biztonságosabb, magasabb jövedelmet.

Head-Land