fbpx

Új ültetvénytelepítési pályázat nyílik!

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 29.

Hamarosan 9 ezer tonnás gyümölcstároló-csomagoló épül Újfehértón, ezzel a térség integrációja is előre léphet. A fagyos tavaszok ellenére nem csorbult az almatelepítési kedv sem. Az ültetvénytelepítési kiírásra annyi pályázat érkezett, hogy jövő év elején újra megnyitják.

 

gála alma
A gála kedvelt fajtának számít (Fotó: Horizont Média)

 

Koncentrálódhat az árualap

Jövő márciusra fejeződik be az ország legnagyobb almatermesztési létesítményének építése Újfehértón – mondta Nagy István agrárminiszter a 9,6 milliárd forint értékű beruházás bokrétaavató ünnepségén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban. Az almatermesztési kutató posztharveszt logisztikai központtal is rendelkezik majd. A tároló, válogató és csomagoló infrastruktúra 9 ezer tonnás befogadóképessége mellett összesen mintegy 20 ezer tonna étkezési és ipari alma, illetve más gyümölcsök értékesítésére lesz képes. A hűtőházi épületrész befejezése, valamint a válogató-csomagoló technológia kiépítése után az üzem előreláthatólag 2022 júliusában kezdheti meg működését.

Ez a központ a magyar almatermesztés megújításának sarokköve, legfontosabb feladata az, hogy integrálja a térség termelőit – fogalmazott az agrárminiszter. Emlékeztetett: az ágazat évtizedek óta keresi a megoldást az almatermelés nyereségesebbé és versenyképesebbé tételére. Eközben az alma a világ harmadik legjelentősebb gyümölcsévé vált. Magyarország almatermése egy átlagos évben 500-600 ezer tonna közötti.

 

Indul az újabb pályázat

A legutóbbi kertészeti korszerűsítést célzó pályázatra Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből több mint 770 termelő pályázott – ismertette Nagy István, megjegyezve, ebből a keretből támogatták több mint 1,5 milliárd forinttal az újfehértói létesítmény létrehozását is. Szólt arról, hogy áprilisban egy ültetvénytelepítést támogató pályázati kiírás is megjelent, a felhívásra több mint 20 milliárd forint igénnyel érkeztek be pályázatok, a gazdák által tervezett összes gyümölcstermő terület nagysága pedig elérte a 2500 hektárt. A sikerre való tekintettel a kiírás újbóli megnyitását tervezi az agrártárca, a termelők várhatóan 2022 februárjában adhatják be pályázati kérelmeiket – közölte Nagy István.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina