fbpx

Biomassza-igazolás: megtanultuk, hogyan kell kiállítani

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 23.

A feldolgozók felelőssége a biomassza-igazolások adattartalmának elsődleges ellenőrzése. A tavalyi bírságok hatására idén szigorúan számonkérik a megfelelő papírt a termelőkön.

 

kukoricabetakarítás
A kísérő papírok rendben vannak? (Fotó: Horizont Média)

 

Élénken ellenőriz a Nébih

A fenntartható bioüzemanyag-termelési értéklánc tagjai közül a biomassza-termelők azok, akiknél a bioüzemanyagok alapanyagai a legnagyobb mennyiségben felhalmozódnak. A Nébih kiemelten vizsgálja a feldolgozandó alapanyagokra kiadott termelői nyilatkozatok megfelelőségét. A vizsgálat során egyrészt azt nézik, hogy az igazolásokon a kötelező adattartalom szerepel-e, másrészt ellenőrzik az adatok valóságtartalmát is.

 

385-ből csak 5 volt hiányos és csak 2 valótlan

Idén az eddigi ellenőrzések során összesen 385 biomassza-igazolást vizsgáltak meg. Eddig az igazolások kevesebb mint 2%-ánál merült fel olyan adathiány, amely nélkül az adott tétel hatósági nyomon követése nem biztosított. Ez az arány az előző évben 44,18% volt. Mivel a hiányos adattartalmú biomassza-igazolással kísért termékek felhasználását tiltja a jogszabály, a feldolgozókat is ellenőrzi a hatóság. A Nébih hivatalból eljárást indított azon piaci szereplőkkel szemben, akik hiányos adattartalmú igazolásokkal vettek át bioüzemanyag-alapanyagot és bírsággal sújtotta őket.

A fennmaradó 380 darab, formailag és tartalmilag is megfelelő biomassza-igazolás valóságtartalmának ellenőrzésekor az igazolások 1%-a esetében, azaz 2 biomassza-termelő esetében tapasztaltak jogsértést. A tavalyi évhez képest ez is igen pozitív eredmény, hiszen akkor 30 biomassza-termelővel szemben kellett a Nébih-nek eljárnia. A valótlan tartalmú biomassza-igazolásokat kiállító termelőket bírság megfizetésére kötelezte a Nébih.

A biomassza-igazolás és a fenntarthatósági igazolás adattartalmát ez a jogszabály tartalmazza.

 

Lásd még a témában: Csak fenntartható kukoricát, szárat és fát fogad a gyár.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina