fbpx

Gombákkal és baktériumokkal a fusarium ellen

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 23.

A mikroorganizmusok egy része alkalmas lehet a mikotoxinokat termelő Fusarium fajok visszaszorítására, ezen a területen folytatott kutatások támogatására kapott a Debreceni Egyetem közel 70 millió forintot.

 

Kalászosok
A kutatás célja, hogy Fusarium mentes gabonaféléket állítsanak elő (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Magyar-Indiai alkalmazott kutatásfejlesztési együttműködési pályázat

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából” című felhívására pályázott a Debreceni Egyetem.

A mikotoxinokat termelő növénypatogén Fusarium fajok megnövelhetik a káros mikotoxinok megjelenésének az esélyét az élelmiszerláncban, ezek pedig állati és emberi egészségre egyaránt veszélyesek.

A probléma megoldásának egyik innovatív ága a mikroszkópikus gombák, illetve baktériumok területe melyek igen sokféle enzimet és metabolitot, köztük gombaellenes hatású és toxinbontó anyagokat is termelnek.

 

A mikroorganizmusok egy része alkalmas lehet a Fusarium fajok visszaszorítására

A megoldás további előnye lehet, hogy a mikroorganizmusok sejttani sajátosságaik és enzimkészletük révén lehetővé teszik a már megtermelt mikotoxin szennyezők mennyiségének a csökkentését, esetleg ezek lebontását is.

Az elnyert pályázatban az indiai partnerrel közösen teszteli a Debreceni Egyetem a törzsgyűjteményeiben már meglévő, illetve további, újonnan izolálni kívánt élesztőgombák és tejsavbaktériumok gátló hatását a növénypatogén Fusarium fajok szaporodására.

 

Élelmiszeripari és takarmányozási alkalmazhatóság

A kutatás ki fog terjedni ezen mikroorganizmusok mikotoxinkötő és –lebontó tulajdonságainak, valamint az ezek hátterében meghúzódó molekuláris folyamatoknak a vizsgálatára és legelőnyösebb tulajdonságú törzseket eltérő jellegű, az élelmiszeriparban és takarmányozásban jelentőséggel bíró termékekben való tesztelésére is.

 

Forrás: DE, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc