fbpx

Folyékony arany: étolaj és benzin

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 11.

2021 októberében az egy évvel korábbinál 6,5%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak. Az üzemanyagok az átlagos inflációnál ötször gyorsabb ütemben drágultak – derül ki a KSH gyorsjelentéséből.

 

olaj
Egyformán drágult az olaj minden formája (forrás: hips.hearstapps.com)

 

Kiugró áremelkedés

Az élelmiszerek ára az elmúlt egy évben összességében 5,2 százalékkal nőtt, de ezen belül az étolajé – az üzemanyagok áremelkedésével szinte megegyező mértékben – 30,4 százalékkal drágult. A margarinért – lévén növényolajból készül – szintén sokkal többet kellett fizetni októberben, mint egy évvel ezelőtt (+18,8%), a liszt ára pedig az általános gabonadrágulást követve kúszott fel 12,5 százalékkal. Ehhez képest a kenyér 8,1 százalékos áremelkedése nem is sok. Látszik, hogy az abrakfogasztó állatok (sertés, baromfi) húsában csak kevéssé volt érvényesíthető a takarmányok drágulása. A baromfihúsért „csak” 9,3 százalékkal kellett leszurkolni többet idén októberben.

A legdrasztikusabb az üzemanyagok áremelkedése (+30,7%), ami minden árucikkre kihat. Az építkezési boom is tetten érhető a bútorok árának 12,5 százalékos és a lakásjavítási szolgáltatások árának 13,8 százalékos emelkedésében. Az új személygépkocsikért 6,9%-kal kellett többet fizetni, ami tekintve a chiphiányt és a szállítási nehézségeket, nem is mondható soknak. A járműjavítás és -karbantartás 8,4%-kal került többe.

 

Minden megváltozott

Jól érzékelhető a járvány gazdasági hatása az alábbi ábrán. Egy évvel ezelőtt, a Covid kitörését követő sokkban az élelmiszerek iránti kereslet ugrott meg elsőként, miközben a mobilitás erősen lecsökkent és vele együtt az üzemanyagár. Idén a termelési leállásokat követő drasztikus igénynövekedés, a kereslet és kínálat felborulása jellemzi a piacot. Elsőként az üzemanyag árában szedik vissza a vámot a nagy kitermelők, ez viszont általános inflációhoz és válsághoz vezet. Enyhülést hozhat, hogy már növekszik a kőolaj kitermelése és érkezik a földgáz Oroszországból is.

 

inflációs radar
Inflációs radar (forrás: KSH)

 

Lásd még a témában: Szója, repce, napraforgó: akad 70 százalékos drágulás is.