fbpx

Mitől zöld egy bank, mitől zöld egy hitel?

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 07.

A megtakarítás ma már nemcsak pénzben, hanem a fenntartható életvitelben, a klímatudatosságban, az ökológiai lábnyom csökkentésében mérhető. A „zöld” hitelek olyan projekteket finanszíroznak a mezőgazdaságban is, amelyekben az igénylő – és a bank is – kifejezetten a fenntarthatósági célok szerint jár el.

 

napelem terménytárolón
A támogatott hitelek már mindenképpen „zöldek”, a banki kockázatkezelés és ügyintézés is azzá válik (Forrás: swedsteel-metecno.com)

 

A bankok működése is zöldebb lett

A Takarékbank üzleti stratégiájának fókuszában a fenntartható fejlődés elérése és a saját, valamint az ügyfelek ökológiai lábnyomának csökkentése áll, amelyet a termékpaletta átalakításával, új szemléletű kockázatkezeléssel, az elektronikus fizetési megoldások és a digitális bankolás előtérbe helyezésével támogat.

A fenntartható működéssel időt, energiát, erőforrást takarítanak meg a vállalatok és a magánszemélyek. Az egyik leglátványosabb trend a digitális ügyintézés és az elektronikus fizetés előtérbe kerülése, amelyre a világjárványt miatt bevezetett korlátozások is ráerősítettek. A Takarékbank tavaly elindította a VideoBankot is, így időt és energiát takarít meg az ügyfélnek azzal, hogy nem kell bemennie egy bankfiókba. Ez egy átlagos napon 2-3 fiók kapacitását váltja ki.

 

Fenntarthatóság elvárása a beruházásokban

Nemcsak a szolgáltatások, hanem a termékpaletta is átalakul a fenntarthatóság előtérbe kerülésével. Ennek jó példája az októberben a jegybank támogatásával elindult zöld jelzáloghitel, amely kedvező feltételekkel biztosít kölcsönt energiahatékony, új lakóingatlan vásárlására, építésére. Mivel 2022 júniusa után szinte csak olyan ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelyik megfelel a zöld hitel feltételeinek, a Takarékbank nagy érdeklődésre számít. Az október 4-én indult programban 450 ügylet keretében már 5 milliárd forint értékben igényeltek zöld hitet a bank ügyfelei.

 

Kockázatelemzés a zöld célok tükrében

A pénzintézet átalakítja kockázatkezelési stratégiáját is, és rendszeressé teszi a környezeti, társadalmi és irányítási kockázatok elemzését. A fenntartható banki működés előtérbe helyezése a gazdaság valamennyi szereplőjének érdeke. A hitelintézetek ezáltal közvetlenül segítik a lakosságot és a vállalkozásokat a fenntartható életmód és működés elérésében. Közvetve pedig növekszik a bankok ellenállóképessége, stabilitása, így jobban tudják támogatni a gazdasági fellendülést, valamint a zöld és a digitális átállást – mondta Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója.

 

Forrás: Takarékbank. Lásd még a témában: Az előrelátók köre.