fbpx

Az FMC teljesen új stílust teremtett az agráriumban

Írta: - 2024 január 11.

Azok a gazdálkodók, akik részt vettek az FMC-Agro évindító fórumán, egy rendhagyó, ugyanakkor izgalmas szakmai konzultáción vehettek részt, ahol a szakértő kollegák az idei szezon várható növényvédelmi kihívásairól beszélgettek.

A tavalyi évjáratnak és az év végi esőknek döntő hatása lesz az idei gyomosodásra és a károsítókra.

kukorica gyomirtás
A hosszan csírázó gyomok ellen van megoldás (forrás: FMC)

A piaci kihívások és az időjárás egyszerre hozták nehéz helyzetbe a gazdálkodókat 2023-ban. A pénzszűke leginkább a tenyészidőszakban választott készítmények és kezelések tekintetében eredményezett olyan választásokat, amelyekről később bebizonyosodott, hogy veszteséget okoztak. Az időjárás pedig az ősz folyamán pecsételte meg a kalászosok indulását. Nemcsak az elvetett terület lett kisebb a tervezettnél, de az őszi gyomirtás is elmaradt. Erre leginkább a Nyugat-Dunántúlon rendezkedtek be a gazdaságok, de most ott is a tavaszra maradt ez a feladat.

Hosszú gyomkelésre lehet számítani

A vízzel telített talajok és a búzaállomány egy részét kipusztító oxigénhiányos állapot sok teendőt ad majd február végén. Az FMC szakemberei arra számítanak, hogy a nehezen felszáradó földeken a szokásosnál jobban fel fognak torlódni a tavaszi munkák, a gazdálkodóknak a műveletek összevonására kell majd koncentrálniuk. A növényvédelem terén ez azt jelentheti, hogy a tavaszi gyomirtást a gombavédelemmel, majd a későbbi rovarvédelemmel egy menetben kell elvégezni, mégis úgy, hogy az hatékony legyen. Mivel a talajokban sok lesz a víz, a gyomok hosszan elhúzódva kelnek majd, a belvizes foltokban pedig nemcsak a T1, T2 és T3-as gyomok, de a T4-esek is megjelennek.

A kalászos gyomirtásban jól ismert a Granstar® SuperStar gyomirtási technológiajól kombinálható rovar- és gombaölővel is, ez megkönnyíti a tavaszi munkák ütemezését. A készítmény a teljes kétszikű spektrumot irtja és rugalmasan használható. Ez a három hatóanyagot tartalmazó készítmény valódi oldatot képez, hatékonyan szívódik fel, nagyon szelektív, és nem ülepedik ki a permetezőgép falára. A szezonnyitó, első kezelésben az FMC a tebukonazolos Riza® 250 EW gombaölő szerrel ajánlja kombinálni (Figyelem! A Riza® 250 EW legkésőbb 2024. február 14-ig szerezhető be, de 2025 elejéig még felhasználható!) vagy a későbbiekben a vetésfehérítő elleni védekezéshez (Rapid® CS rovarölő szerrel) célszerű időzíteni a kijuttatását.

Szó esett arról is, hogy az FMC létrehozott egy Online TudásTárat a RhizoMagic™ növénykondicionálóval szerzett országos tapasztalatokról. Ebben kísérleti eredmények és termelői tapasztalatok találhatók területi és éves keresési lehetőséggel, nemcsak a szántóra, hanem a gyümölcsösökre is. A szakemberek azt hangsúlyozták, hogy a készítmény összetett hatóanyagainak köszönhetően egyaránt segíti az állományokat belvizes, aszályos vagy akár fagyhatásos évjáratokban is. Mivel növénykondicionálóról van szó, stresszmentes helyzetekben jelentős pluszhozammal reagálnak rá a növények.

A napraforgó gyomirtásával kapcsolatban azt emelték ki a szakemberek, hogy az Express™-toleráns állományok csak az „igazi” Express™ 50 SX® gyomirtó szerre toleránsak, az egyéb innen-onnan beszerzett, tribenuron-metil alapú készítmények – főként megfelelő adjuváns híján – csúnya károkat okoztak már egyes gazdaságokban. Az alapkezelésre ajánlott Successor® 600 gyomirtó szerrel kapcsolatban azt emelték ki, hogy főként a magról kelő egyszikűek ellen hatásos, de a kétszikűek kelését is harmonizálja, ami megkönnyíti a posztemergens védekezés időzítését. Nyugat-Magyarország egyes tájain nem a mezei acat, hanem a kender szokott nehezen megoldható problémát okozni, ezzel a gyommal sajnos az Express™ 50 SX® sem minden esetben boldogul, a tifenszulfuron-metillel felturbózott Evorelle® Express™ gyomirtó szer azonban igen. Ehhez is rendelkezésre állnak már egyre nagyobb számban a megfelelő Express™-toleráns napraforgóhibridek.

napraforgó gyomirtás
Egy jól sikerült alapkezeléssel a poszt védekezés is jobban időzíthetővé válik (fotó: Horizont Média)

Terbutilazin-mentesen

A kukorica gyomirtásának aktuális problémája lehet az, ha a számára kiszemelt táblát tavaly vagy tavaly előtt terbutilazinnel kezelték. Mivel ugyanazon területen csak minden 3. évben, legfeljebb 850 g/ha mennyiségben alkalmazható ez a hatóanyag, a közbülső években másképp kell megoldani a kultúrák tartamhatással is bíró gyomirtását. Az FMC erre a célra azt ajánlja, hogy a Successor® 600 és  Diniro® gyomirtó szereket együtt, korai poszt kezelésben juttassuk ki Trend® 90 nedvesítő szerrel kiegészítve (Diniro® Flex csomag). Így a csírázó vagy éppen kikelt gyomok ellen is hatásos, és gyomkorlátozó szerepét hosszan kifejti. Mivel idén elhúzódó, vegyes gyomkelésre számítunk, jó választás lehet ez a négy hatóanyagot tartalmazó csomag.

Sokkal erősebb lesz a kártevőnyomás

Végül az FMC szakemberei arra figyelmeztettek, hogy 2023-ban csak azért nem volt mérhető molykár, mert előtte, 2022-ben az aszály miatt kukorica sem volt, így kiesett a kukoricamoly második nemzedéke. Idén egészen más rajzási képre számíthatunk. Míg a kukoricamoly alapvetően mennyiségi kárt okoz, addig a gyapottok-bagolylepke minőségi kártevő, a rágása nyomán fellépő gombák és toxinjaik okozzák a gondot. Az időjárástól függ, hogy melyik lepke lesz a domináns, de mindenképpen nagyobb lesz a kártevőnyomás, mint tavaly volt. Egy 30%-os molyfertőzöttség hektáronként akár 500 kilós terméskiesést tud okozni, és ennél jellemzően jóval nagyobb arányú a moly megjelenése az állományokban.

Arra a kérdésre, hogy milyen kárküszöbtől érdemes rovarölőre költeni, három tényező adja meg a választ: milyennek ígérkezik a termés és a kukorica ára, illetve mennyire drága a kiválasztott szer. Amikor magas a tengeri ára, akkor már 15-20 százalékos fertőzöttségnél megéri bevetni a Coragen® 20 SC rovarölő szert. Mivel a moly szinte minden évjáratban ott van minden második növényen, nehéz olyan gazdasági küszöbértéket mondani, amelynél nem éri meg védekezni ellene. A védekezés időzítése azonban fontos. A kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke rajzását az FMC országos csapdahálózattal követi nyomon. A 70 fogási pont eredményét mindenki láthatja és Arc™ farm intelligence applikáció figyelmeztető üzenetei, valamint szaktanácsadóik segítenek értelmezni az adatokat.

A rendhagyó szakmai beszélgetés felvétele visszanézhető az FMC-Agro YouTube csatornáján, a közvetlen linkért kattintson ide.

FMC