fbpx

Fagyos éjszakák jönnek a szélvihar mögött

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 22.

Vasárnaptól éjszakai fagyokra lehet számítani, helyenként -5 fok is előfordulhat majd. A csütörtöki front csak a Dunántúlra hoz ma némi esőt.

 

szélvihar
Erős széllel érkezett a hidegfront (forrás: koponyeg.hu)

 

Még mindig kevés a víz

Csapadék utoljára múlt hét közepén, második felében fordult elő a keleti országrészben, a hét első felében pedig a déli, délnyugati területeken. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege az ország déli, délkeleti szélén és az Ózd-Karcag vonal széles sávjában meghaladta a 10 mm-t, a Bükk térségében pedig a 20 mm-t is elérte, viszont az ország nagyobb részén 2 mm alatt maradt. Az elmúlt 30 nap során az ország délnyugati és középső területein lehullott eső mennyisége helyenként a 100 mm-t is meghaladta, míg a Felső-Tisza térségében a 10 mm-t sem érte el. A 90 napos csapadékösszeg szinte az egész országban jelentős hiányt mutat. A talaj fölső rétegének többnyire még megfelelő a nedvességtartalma, kivételt képez a Jászság, és valamennyire az Alföld északi és középső területe.

 

talajnedvesség
A talaj felső rétege gépi munkákra alkalmas, többnyire elegendő vizet tartalmaz a fejlődő növényeknek is (forrás: met.hu)

 

Fagyos esték jönnek

A hőmérséklet a múlt hét közepe óta emelkedett, szerdán már 20 fok körül alakult a legmelegebb napszakban. A folytatásban lehűlés várható az érkező hidegfronttal, vasárnapra 10-15 fokig mérséklődik a hőmérséklet, ekkor lesz fölöttünk a leghidegebb levegő. Csapadék pénteken főleg nyugaton és délnyugaton várható, míg az ország északkeleti harmada nagy valószínűséggel szárazon marad. Szombattól ismét száraz idő következik, számottevő csapadék a jövő hét közepéig már nem valószínű. Sokfelé visszatérnek az éjszakai fagyok: vasárnap, hétfőn és kedden a fagyzugos területeken akár -5 fokos hideg is előfordulhat 2 m-es magasságban.

 

repce
Többnyire fejlettek a repcék (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A növények állapota

A kukorica betakarítása jól halad, bár még sok az aratásra váró tábla. A repce fejlődéséhez, a szeptemberi szárazságban vetett állományok egységesedéséhez igen jól jött az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása, így a legtöbb helyen jól fejlett, 4-6 leveles táblák a jellemzőek. A fejletlenebb állományok a szárazabb országrészben találhatók. Az őszi árpa már szépen zöldell, az őszi búzát még vetik. A kalászosok kezdeti fejlődéséhez az ország nagy részén kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban.