fbpx

Rekordgyanús termést emlegetnek szotyiból és szójából

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 19.

Itthon inkább gyanús, mint rekordgyanús a helyzet, de a hazai időjárás sajnos egyáltalán nem volt jellemző Európa egészére. Még a közvetlen szomszédaink, Románia és Bulgária is szerencsésebben jártak.

 

napraforgó
A méhek kedvelt tápnövénye is (fotó: Horizont Média)

 

Napraforgó

Az EU-27 olajmagtermése növekedhet a legutóbbi két évhez képest. Az Európai Bizottság jelenleg 30,6 millió tonnára becsüli a 2021-es kibocsátást. Ez 11 százalékkal lenne jobb a tavalyi gyenge eredménynél, és nagyjából a sokéves átlagnak felelne meg. A napraforgó azonban minden jel szerint csúcsévet zárhat Európában. Míg a növény termőterülete csak kis mértékben nőtt, addig az átlaghozamokban nagy ugrást prognosztizálnak az elemzők. A becslések 10,5-10,8 millió tonnás összmennyiségről szólnak, ami mindenkori rekordot jelentene az EU történetében.

 

Repce és szója

A legtöbb olajmagot azonban a repce adja az unióban. Ebből is nagyobb mennyiséget arathattak idén a gazdák a tavalyinál. A növény termőterülete 3 százalékkal bővült, a hozamok azonban a kedvezőtlen időjárás miatt nem feleltek meg a várakozásoknak, az uniós átlag szűk 3,2 t/ha lett. A teljes termésmennyiség így is 4 százalékkal haladja meg az előző év eredményét, 16,9 millió tonna. A harmadik legfontosabb olajnövény a szójabab. A termőterület 3 százalékos bővülése és a becsült 8 százalékos hozamnövekedés alapján az EU szójatermése elérheti a 2,9 millió tonnát. Ez éves szinten 11 százalékos növekedést jelentene, és a valaha mért legjobb eredményt adná.

 

Mindenkinek megvan a maga kedvence

Mivel az árak nem reagálnak a kínálat várható bővülésére, az olajnövények idén kifejezetten jövedelmezőnek bizonyulnak. Ezek a fajok a méhek kedvelt tápnövényei is, így térhódításukkal a méztermelők is nyernek. Mivel mindhárom növény érzékeny a fehérpenészes rothadásra, ezért a vetésforgóban négyévenként jelennek meg, ami egyben kijelöli a területfoglalás maximális határát is. Terméspotenciáljuk és áraik nagyon hasonlók egymáshoz, míg éghajlatigényük lényegesen eltér egymástól, így minden régió megtalálja a számára ideális olajnövényt.

 

Lásd még a témában: Van, ahol már több mint 400 ezret ér a napraforgómag.