Forgatás nélkül – DAL-BO gépekkel

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 23.

Az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer a forgatás nélküli talajművelés. Ennek oka a sokszor szélsőséges talajállapotot előidéző, kiszámíthatatlan időjárás.

 

Kocsis Gergő Attila

 

Egyik évben a száraz körülmények miatt kényszerülnek a gazdák a földben maradt csekély nedvességet megőrizni. Máskor pedig a nagy mennyiségű csapadék miatt elmaradó őszi alapművelést kell valahogy pótolni a következő év tavaszán.

Ezeknek a kiszámíthatatlan körülményeknek a kezeléséhez nyújt megoldást a dán DAL-BO gyár, rövidtárcsáival és szántóföldi kultivátoraival.

Azt, hogy ez a gyakorlatban miként valósul meg, egy Szeged-szőregi gazdálkodó, Kocsis Gergő Attila példája mutatja.

A családi vállalkozás kb. 150 ha-on gazdálkodik, elsősorban szántóföldi növényekkel, illetve kisebb területen még rózsatermesztéssel is foglalkoznak. A géppark egy 120 és egy 80 LE-s erőgépből és a hozzájuk kapcsolható munkaeszközökből áll, amelyekkel lefedik az összes munkaműveletet a gazdaságban. A területek Tiszasziget környékén találhatók, kötött és középkötött talajok.

– Mikor és milyen típusú rövidtárcsát és szántóföldi kultivátort vásároltak?

– A gépeket 2008-ban vettük – kezdte válaszát a gazdálkodó. – A rövidtárcsa DAL-BO FarmerDisc 300T függesztett kivitelű, 3 m-es, T-gyűrűs elmunkáló hengerrel, 520 mm-es tárcsalapokkal. A kultivátor két sor szárnyas kapával szerelt függesztett, szintén T-gyűrűs elmunkálóhengerrel szerelt, 3 m-es DAL-BO Dinco Classic 300, nyírócsapos biztosítással.

– Miért volt szükségük ezekre a gépekre, és miért pont DAL-BO-t választották?

– A vásárlást megelőző években már felmerült az ötlet, hogy amikor csak lehetséges, célszerű lenne kiváltani a szántást olyan más művelettel vagy technológiával, ami kevésbé szárítja ki a földet, és lehetőség szerint kevesebb energiát igényel. Kiállításokon, szaklapokban szerzett információk és már a forgatás nélküli technológiát használó gazdák véleménye alapján döntöttünk e két eszköz mellett.

Hogy miért a DAL-BO? Ahogy minden megfontolt gazdálkodó, mi is szétnéztünk a piacon található márkák közt. Volt választék bőven – megnyerők és kevésbé szimpatikus modellek. A DAL-BO mellett robusztus felépítése, kedvező műszaki paraméterei és kedvező árfekvése szólt. Az is pozitívum volt, hogy a forgalmazó SZEGÁNA Kft. közel van hozzánk.

– Beváltották-e a gépek a hozzájuk fűzött reményeket? Üzemeltetés során milyen tapasztalatokat szereztek?

– A gépeket a nagyobb traktorunkkal üzemeltetjük, egy New Holland TM120 erőgéppel. A traktor teljesítménye szükséges, de egyben elégséges; ez a múlt év igen száraz körülményei között is igaz volt. A kultivátort kétféleképpen használjuk: egy menetben kb. 20 cm munkamélységben vagy két menetben 15, majd 30 cm mélységben.

A FarmerDisc rövidtárcsát gyomirtásra, illetve vetés előtti elmunkálásra használjuk.

Amint már mondtam, mindkét gép T-gyűrűs elmunkálóhengerrel van szerelve. Ennek a segítségével lehet a mélységet beállítani. Kialakítása és nagy tömege miatt pedig jól aprítja a rögöket és zárja le a talajt.

2011 tavaszán a kultivátornak jelentős szerepe volt abban, hogy az előző igen csapadékos időszakot követően területeinken nem alakultak ki belvizes foltok.

Összességében elmondhatjuk, hogy a korábban alkalmazott hagyományos talajművelési technológiához képest üzemanyagköltségeink is alacsonyabbak lettek. Tárcsázásnál a traktor átlagos fogyasztása 10 liter/ha, míg kultivátorozás esetén 20 liter/ha körül volt.

Reményeink szerint ez a költség tovább fog csökkenni, mert tavaly a területek mindegyike lazítva lett.

– Mi a véleménye a gépek kezelhetőségéről, karbantarthatóságáról? Fordult-e elő meghibásodás?

– A kezelés, karbantartás egyszerű. A szükséges zsírzásokat folyamatosan végezzük. A kultivátor egyik kapájának a szárnya eltört, amit azonban sikerült gyorsan cserélnünk.

Jelenleg még az első garnitúra kopóelemekkel dolgozunk, amelyek kopásállóságát felhegesztéssel az idén növelni akarjuk.

A tárcsánál az egyik tárcsalap tartójánál vettünk észre repedést, amit meghegesztettünk. Ez valószínűleg a tavaly őszi kemény talajok következménye volt.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

– Normál partneri kapcsolatnak mondanám. Ha szükségünk volt valamire, azt gyorsan és rugalmasan megoldották. Elégedettségünket tükrözi az is, hogy a két fenti eszköz beszerzése óta egy JYMPA középmélylazítót is vásároltunk tőlük.

– Kiknek ajánlaná ezeket a DAL-BO gépeket?

– Véleményem szerint ezek az eszközök jól illenek egy kis- vagy egy közepes gazdaságba, ahol a szántást háttérbe akarják szorítani, vagy ki akarják váltani más műveletekkel. Fontos azonban megjegyeznem, hogy a minőségi munkához, a szükséges munkasebességhez megfelelő teljesítményű és tömegű traktort kell a gépekhez kapcsolni. Természetesen azok is számoljanak ezekkel a gépekkel, akik optimális ár-érték arányú eszközt keresnek.