fbpx

Komoly kihívások az agráriumban

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 06.

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) készfizető kezesség nyújtásával segíti a mikro-, kis- és közepes vállalkozók hitelfelvételét. A garancia szerepét jól mutatja a megnövekedett hitelállomány: az elmúlt tíz év alatt 96 milliárd forintról 359 milliárd forintra nőtt a fennálló kezességgel biztosított összeg. Az agrárium helyzetéről, kihívásairól és a kedvezményes finanszírozási lehetőségekről Herczegh András ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

 

Mit jelent az intézményi kezesség? Milyen előnyökhöz juttatja a hitelfelvevőt? Kik fordulhatnak az AVHGA-hoz?

Az alapítvány azoknak segít, akiknek nincs elegendő fedezetük a hitelfelvételhez. A kezesség, a bank által kért biztosítékot kiegészítve vagy azt teljes mértékben kiváltva, ösztönző hatással bír a finanszírozásban, hiszen a hitelintézetek ezáltal szívesebben, vagy jobb feltételekkel nyújtanak hitelt. Így a vállalkozás akár nagyobb hitelösszeghez, alacsonyabb kamathoz vagy hosszabb futamidőhöz is hozzájuthat. A gazdaság növekedésében kulcsfontosságú a hitelezés, ez adja a gazdaság motorját, a kezesség e mellett stabilizáló szerepet tölt be.

Az AVHGA fő célcsoportja az agrárgazdaságban működő mikro-, kis- és középvállalkozások, de a vidékfejlesztéshez köthető bármely más KKV esetében is meghatározó az alapítványi szerepvállalást. Kiemelt figyelemmel kezeljük a kisebb, kockázatosabb és szigorúbb hitelfelvételi korlátokkal szembesülő mikrovállalkozások finanszírozáshoz juttatását. A kezességet a bank igényli, az alapítvány nincs közvetlenül kapcsolatban az ügyféllel, de a gazdálkodó előre jelezheti a banki tárgyalás során, ha élni szeretne a kezesség nyújtotta előnyökkel.

 

Több nehézséggel is szembesült idén az agrárszektor, mint például a tavaszi aszály, a fagykár vagy a sertéspestis, és ezen csak súlyosbít az egész gazdaságot érintő koronavírus-járvány. Hogyan alakul az agrárvállalkozások finanszírozása?

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazatunk, élelmiszerre mindig szükségük lesz az embereknek. A kereslet folyamatos, a gazdálkodók mégis nagy bizonytalanságok közepette vágnak neki egy-egy új évnek. Ugyanis az agrárium a külső tényezőknek az egyik leginkább kitett szektor: a termelőknek egyaránt meg kell küzdeniük a természet viszontagságaival és a piaci kiszolgáltatottsággal. A hazai élelmiszer-ellátás nem torpant meg, a legnagyobb nyomás alatt is sikerült teljesíteniük a feladatukat a gazdálkodóknak. De összességében mégis valószínű, hogy az agrárvállalkozások jövedelmezősége elmarad a korábbi évekétől.

A jelenlegi időszakban az elsődleges feladat a vállalkozások fizetőképességének biztosítása, de a fejlődéshez és a versenyképesség növeléséhez elengedhetetlen a tervezett beruházások megvalósítása is. Ebben a helyzetben nélkülözhetetlen a külső források bevonása, még akkor is, ha a bankok óvatosabban hiteleznek. Az alapítvány kezességével megadja a szükséges biztonságot azzal, hogy átvállalja a hitelkockázat akár 90%-át a bankoktól.

 


dr. Herczegh András, ügyvezető igazgató

 

Miként látja, az adott körülmények között mennyire ingott meg a mezőgazdasági vállalkozások helyzete? Veszélyben vannak az agráriumban a munkahelyek?

A gazdaságpolitika egyik legfontosabb célja a munkahelyteremtés. Az Agrárminisztérium beruházási kamattámogatása és a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében bevezetett új mezőgazdasági támogatások is a fejlesztések felpörgetését és a munkahelyek megtartását célozzák, de a különböző támogatott hitelprogramok és a kedvező feltételű banki finanszírozási lehetőségek is nagy segítséget jelentenek a gazdálkodók számára. A kezességvállalás mindig fontos a vállalkozásoknak, mégis akkor van rá leginkább szükség, amikor a gazdaság szereplői nehéz helyzetbe kerülnek. Ezt igazolják az elmúlt hónapok trendjei is, márciustól mintegy 5500 ügylethez és 111 milliárd forinthoz vállaltunk kezességet, amellyel az AVHGA 17 ezer munkahely megtartásához járult hozzá.

 

Milyen eszközökkel tudják ismét lendületbe hozni az agráriumot?

Jelentős szerepet kapott az intézményi kezességvállalás a gazdaságvédelmi intézkedések között. A június elején indult AVHGA Krízis Agrárgarancia Program célja elsősorban a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások működésének biztosítása és a munkahelyek védelme, ezzel is hozzájárulva az agrárium folyamatos fejlődéséhez. Az alapítvány idén több mint 110 milliárd forint hitel kihelyezését tudja támogatni a program keretében, mindezt a korábbinál is kedvezőbb, mindössze 0,25%-os díjon.

Három hónapja startolt el a Növekedési Hitelprogram Hajrá, amely nagy népszerűségnek örvend a vállalkozók körében: ez idő alatt közel 300 milliárd forintot helyeztek ki. A hitelprogram korábbi szakaszaihoz hasonlóan az agrárium részesedése kiemelkedő, a hitelek ötödét mezőgazdasági vállalkozások igényelték. Az AVHGA akár 90%-os kezességével kombinálva a banki kockázat olyan minimális szintre csökken, hogy a hitelezésbe vontak köre jelentősen bővíthető, a likviditási nehézségek orvosolhatók.

Továbbá, a 100%-os kamat- és kezességi díjtámogatású Agrár Széchenyi Kártya Plusz gyors és teljesen ingyenes segítséget nyújt a gazdálkodóknak. A kedvezményes feltételrendszernek és az alapítványi kezességvállalásnak köszönhetően nőhet a hitelezettek száma, valamint a magasabb felvehető hitelösszeg is a vállalkozások likviditását segíti. A kiemelt támogatási feltételek április közepétől érvényesek, és július végéig 2600 gazdálkodót juttattunk 44 milliárd forint hitelhez csak ebben a konstrukcióban, amit még az idén várhatóan legalább megduplázunk.