fbpx

Nem támogatják a mezőgazdaságot, lemondott a miniszter

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 30.

Beadta lemondását kedden Adrian Oros, a romániai kabinet tagja, a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. Román média értesülések szerint várható volt menesztése, ez megelőző lépés volt számáról.

 

Adrian Oros, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter
Politikai ellentét lehet a lemondás mögött (Fotó: Financial Intelligence)

 

A politikus hivatalos indoklása

A miniszter szerint a miniszterelnöknek soha nem jelentett prioritást a mezőgazdaság: az ágazat költségvetése idén a tavalyi szint 60 százalékára csökkent; a közel 30 milliárd eurós román helyreállítási tervnek az Európai Bizottság által jóváhagyott változatában pedig nem maradt benne a tárca egyetlen nagyszabású projektje sem.

A tavaly novemberben összeállított tervezetben a román kormány még 6,5 milliárd eurót szánt vízgazdálkodási – öntözési, lecsapolási, sivatagosodást megelőző, illetve jégesők elleni – projektekre és a hazai gazdákat támogató terménytároló és -elosztó rendszer kiépítésére.

Továbbá hiányolta a miniszter a feketepiac és a „támogatásvadászokkal” szembeni kormányzati lépéseket is.

Pedig vannak eredmények, idén a napraforgó– és kukoricatermésük szépen alakult, kegyes volt a román termelőkhöz az időjárás.

 

A román média magyarázta

A tárcavezető a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnökét támogatta a pártelnökségért folyó küzdelemben, és ezért is megromlott a viszonya a párt elnökévé szombaton megválasztott Florin Cituval, a jelenlegi miniszterelnökkel. Médiaértesülések szerint Orost a miniszterelnök is le akarta cserélni.

A PNL-n belüli éles hatalmi harcban alulmaradt Ludovic Orban már hétfőn az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta a házelnöki tisztségről való lemondását. A PNL megújult vezető testületeibe a régi elnököt támogató volt tisztségviselők egyike sem került be, többségük már Citu megválasztása után visszalépett a jelöltségtől.

 

Forrás: MTI