fbpx

Kihívások a hagyma növényvédelmében

Írta: MezőHír-2021/04. lapszám cikke - 2021 április 26.

A hagymák nagyon népszerű konyhai alapanyagok, melyre a vevők kényesek; csak a jó minőségű, mutatós árut veszik meg. Ezért rendkívül fontos a hagyma növényvédelme. Kifejezetten fontos tényező az elővetemény és a termesztési hely megválasztása. A 3-4 éves vetésváltás betartása kötelező! A mély fekvésű talajvizes területeken a baktériumos lágyrothadás aránya és a légykártevők okozta kártétel növekedésével kell számolni. A biztos hozam csak csávázott vetőmaggal érhető el.

Egyre melegebb az idő, megérkezett a tavasz, ez pedig azt jelenti, hogy itt az ideje a dughagyma elültetésének. Ilyenkor a kártevők is elkezdenek mozgolódni, keresni, mit lehet megrágni! A hagyma föld alatti részeit a talajlakó kártevők, a drótférgek, az áldrótférgek, a pajorok, a szárfonálférgek, a nárciszlégy és a fésűslábú viráglegyek is károsítják. Számos légyfaj károsíthatja a vörös, a fok- és a póréhagymát.

A kertész életét megnehezíti a hagyma legnagyobb kártevője, a közönséges hagymalégy (1. kép). A légy első nemzedéke a cseresznyevirágzással egy időben jelenik meg, és ez a kártevő a felelős a hagyma és a fokhagyma kukacosodásáért. A légynek évente 2-3 nemzedéke fejlődik, báb alakban pedig a hagymatábla talajában telel át. A hagymatestbe behatoló lárvák miatt a károsított hagyma levele kezdetben sárgul, majd elfonnyad és elszárad. A legyek rajzását a táblára kihelyezett fehér, vizes tálcsapdákkal követhetjük nyomon. Kémiai védekezés az első nemzedék rajzáskor, a tojásrakás megakadályozására felszívódó szerekkel ajánlott. A hagymaaknázó légynek (2. kép) szerencsére évente csak egy nemzedéke fejlődik. A legyek áprilisban, májusban rajzanak. A nyüvek a levél szövetében kanyargós lárvajáratot rágnak. Amennyiben a hagymalégy vagy a dohánytripsz ellen védekezünk, külön növényvédő szeres kezelésre a hagymaaknázó légy ellen nincs szükség.

 

A hagymalégy eladhatatlanná teszi a hagymát
1. kép. A hagymalégy eladhatatlanná teszi a hagymát (fotók: internet)

A hagymaaknázó légy is jelentős kártevő
2. kép. A hagymaaknázó légy is jelentős kártevő

 

A hagymaormányosnak évente egy nemzedéke fejlődik. A lárvák a hagymalevél belsejében fejlődnek, majd a talajban bábozódnak. A károsított levelek kifehérednek és elszáradnak.

Elszaporodása a vetésforgó betartásával mérsékelhető. A hagymalégy ellen használható készítmények a hagymaormányos imágói ellen is hatásosak. A dohánytripsz kártétele jelentős mértékben függ a hagyma termesztési módjától és a termesztés idejétől. A magról vetett vöröshagyma súlyosan károsodhat, ezzel szemben az áttelelő vöröshagymán kártétel alig jelentkezik. Soknemzedékű kártevő. A kémiai védekezés a hagymalégy elleni kezeléssel összevonható, kontakt és felszívódó hatású készítmények is használhatók ellenük.

A hagyma-levélbolha valamennyi fejlődési alakja károsít, ahol az áttelelő hagymatermesztés választják, ott jelentős károkat okoz. Ősszel a fiatal leveleket szívogatják. Kontakt hatású szerekkel védekezhetünk ellenük. A kórokozók közül a növényi vírusok a nagyon veszélyesek. A vírusok okozta betegségek nem gyógyíthatók, csak a megelőzés segíthet. A hagyma sárga levélcsíkossága (Onion yellow dwarf virus) vírus hatására sárgászöld csíkok láthatók az egész levélen, 15-35%-kal kevesebb termés várható. A betegséget tripsz, kabóca, fonalféreg és levéltű terjeszti. A védekezés alapja a terjesztő rovarok elleni védekezés. A hagyma pszeudomonászos rothadásacsak szántóföldön és csak esős, nedves időjárás esetén fertőz. Főleg raktározott hagymán alakul ki. A hagyma fuzáriumos rothadása szabadföldön és tárolóban, dughagymán, étkezési és anyahagymán egyaránt előfordulhat. A fehér húsú hagymafajták fogékonyabbak a betegségre. A beteg palánták a gyökérnyaknál befűződnek, kidőlnek. A védekezés alapja a vetésforgó betartása. A hagymaperonoszpóra (3. kép) a hagyma egyik legveszedelmesebb betegsége.

 

A hagymaperonoszpóra nehezen leküzdhető ellenfél
3. kép. A hagymaperonoszpóra nehezen leküzdhető ellenfél

 

A beteg hagyma gyengén fejlődik, levelei halványak, rajtuk szürke bevonattal. Alacsony hőmérsékleten, hajnalban harmatos, napközben párás időben járványos méreteket ölthet a kártétele. A védekezés alapja a mélyebb fekvésű területek kerülése, a vetésforgó betartása, ellenőrzött egészséges vetőmag használata, csávázás. A vöröshagyma gyomelnyomó képessége rendkívül gyenge, így nagyon könnyen elgyomosodik. A gyomok elleni védekezés különösen nagy figyelmet igényel.

Ajánlott növényvédő szerek:

‑ Classic rovarfogó termékcsalád, Bioplantella sárga lap,
‑ hagymalégy ellen: cyantraniliprole,
‑ meztelencsiga ellen: Blumen természetes csigariasztó,
‑ talajfertőtlenítő: teflutrin,
‑ rovarkártevők ellen: deltametrin, spinozad, lambda-cihalotrin,
‑ talajfertőtlenítő: teflutrin,
‑ gombabetegségek ellen: azoxistrobin, réz-hidroxid.

 

SZERZŐ: TAKÁCS ATTILA NÖVÉNYORVOS