fbpx

Tovább csökken a tavaszi árpa és a zab vetésterülete

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 28.

A tavaszi árpánál 100 ezer, a zabnál pedig 105 ezer forintos nettó tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Piaci információk alapján tovább csökken a tavaszi kalászosok vetésterülete.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a tavaszi kalászosokkal kapcsolatosan kifejtette: az árutermelő területek csökkenésével az utóbbi években 2500 hektár körül alakult a vetőmag-szaporítások területe, amely az elmúlt évben mintegy a felére esett vissza. A csökkenés ráadásul gyenge, 3,49 tonna hektáronkénti átlagterméssel párosult. A tapasztalatok alapján a becsült fémzárolható mennyiség 2 400 tonna körül várható, amely 12 ezer hektár elvetéséhez elegendő. A csökkenés egyik oka, hogy a sörárpa célú termesztésben egyre nagyobb szerepet kap az őszi árpa és az ősszel elvetett tavaszi árpa. A rendkívül ellentmondásos árutermő-területi adatok alapján az idei vetésterület nehezen becsülhető, de a NÉBIH szaporító-területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos adatait is figyelembe véve vetőmaghiány is előfordulhat.

A zab árutermő területe a tavaszi árpáéhoz hasonlóan alacsony szinten mozgott az elmúlt években. A vetőmag-szaporítások területe az elmúlt 3 évben 1000 hektár körül alakult, és 2018-ban mintegy 30 százalékkal csökkent. A 763 hektárról betakarított (3,11 t/ha) 2400 tonna nyers termésből 1500 tonna fémzároltvetőmag-készlettel számolhatunk, így zabvetőmagból biztosan hiány lesz, jelentette ki Takács Géza.

A szövetségi tagok által szolgáltatott adatok alapján az átmenő készletek az előző évekéhez hasonlóan nagyon alacsonyak. Sörárpa tekintetében a vetőmag-előállítók többsége nem tapasztalt érdemi mozgást, a takarmányárpa esetében bár lenne kereslet, árualap nincs. A tavaszi árpa vonatkozásában a vetőmag-szaporítók és kereskedők többsége szerint a vetőmagkészletek nem lesznek elegendőek. A zab esetében az utóbbi három évben folyamatosan növekszik a vetőmaghiányt jósolók száma. A tavaszi árpánál és zabnál egyaránt emelkedik az átlagosnál gyengébb minőség aránya.

A tavaszi kalászosok és a hüvelyes növények esetében a hazai értékesítést nagyban befolyásolhatja, hogy az Európa-szerte jelentkező súlyos vetőmagminőségi problémák erős keresleti helyzetet teremtenek.

A Vetőmag Szövetség szakmai bizottsága a várható piaci körülmények figyelembevételével a tavaszi árpa II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó100 000 forint, a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira pedig nettó105 000 tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé. Ez az ár a zsákban, csávázottan fémzárolt vetőmagra vonatkozik, amely az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, de nem fix és kötött, illetve nem ajánlott ár – a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmagár-tájékoztatás nem jelent árrögzítést, és elsődleges célja az orientáció, a várható piaci árinformáció közreadása.

Takács Géza hozzátette: a szövetség az értékesítési időszakok végén szerez pontos információkat a tényleges értékesítési árakról. Az elmúlt években egy tonna tavasziárpa-vetőmagért átlagosan 93 ezer forintot fizettek, egy tonna zabvetőmag pedig átlagosan 99 ezer forintért kelt el.

SZERZŐ: SZG