fbpx

Újabb kiváló minőségű munkaeszközökkel bővült a KITE Zrt. portfóliója

Írta: MezőHír-2021/11. lapszám cikke - 2021 november 08.

A KITE Zrt. Sótonyban tartott kertészeti gépbemutatót, amely kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy bemutatkozzanak a Grapello Kft., valamint az idei évtől már a KITE Zrt. portfóliójában is megjelenő ID David munkaeszközök. A spanyol gépgyártó vállalat a szőlő- és gyümölcstermesztő ágazat számára gyárt kiváló minőségű gépeket.

 

Professzionális a gyümölcsfák előmetszésére

Szép számmal látogattak el a Gyarmati Farmra a Sótony környéki gazdálkodók, ahol számos ID David gépet láthattak munka közben is. A spanyol gépgyártó széles termékpalettájáról elsőként a síkfalmetsző látványos munkáját láthatták a vendégek.

A saját hidraulika-rendszerrel épített, s a traktor frontjára szerelhető ID David síkfalmetsző-kínálatában az alternálógerendelyes, illetve a fűrésztárcsás változat is megtalálható. Az alternálógerendelyes kivitel könnyű kialakítású síkfalmetsző gép, amit a gyümölcsösökben a kézi munkaerő kiváltására fejlesztettek ki. Alternáló vágóegysége robusztus, erős, és akár 5 cm vastag ágat is képes elvágni. A géphez vágóegységek 1,65–2,50 m munkaszélességgel választhatók. Egyes modellek kiválóan alkalmazhatóak jéghálós ültetvényekben is, tetejező és oldalazó vágással együtt.

A fűrésztárcsás kivitelű ID David síkfalmetsző igazi unikum a piacon, hiszen minden egyes fűrésztárcsáját külön hidromotor hajtja – hívta fel a figyelmet Farkas Balázs, a Grapello Kft. képviseletében. A gépet továbbá a 600 mm-es fűrésztárcsa-átmérő is egyedivé teszi. Különleges kialakításának köszönhetően a metszés a vágóegység mindkét oldalával elvégezhető, így a traktor jobb és bal oldalán is elvégezhetjük az előmetszést.


Az ID David trágyaszóró minden funkciója kényelmesen, a traktorfülkéből állítható és vezérelhető

 

Multifunkcionális trágyaszóró

Az ID David trágyaszórója 3 és 10 m3 közötti tartálykapacitással elérhető gép, ami egyaránt alkalmas szerves és műtrágya, valamint szőlőtörköly vagy akár mész kijuttatására is – hívta fel a figyelmet Olajos Sándor, a KITE Zrt. termékmenedzsere. A rendezvény helyszínét biztosító 7 méteres sortávú meggyültetvényben egy oldalra szórta ki szép, egyenletes elosztásban a szerves trágyát a fák síkjának vonalában. A munkaeszköz a számos kiegészítőnek köszönhetően multifunkcionális.


A traktor frontjára szerelhető ID David síkfalmetsző-kínálatában az alternálógerendelyes, illetve a fűrésztárcsás változat is megtalálható

 

A szőlők esetében a keskenyebb sortávnak köszönhetően például könnyedén megoldható a kétoldali kijuttatás, de akár repítőtárcsával is elérhető az ID David trágyaszóró.

Saját hidraulika-rendszerének köszönhetően a gép arra is alkalmas, hogy nyitóekével felszerelve közvetlenül juttassuk a talajba a szerves trágyát vagy éppen a granulátumot, amit utána azonnal be is dolgozhatunk, ezzel is jelentősen csökkentve a hatóanyag-veszteséget.

Az ID David trágyaszóró minden funkciója kényelmesen, a traktorfülkéből állítható és vezérelhető, mint például a lehordólánc sebessége és iránya, az oldalra kihordó szalag sebessége vagy akár a hátsó fal működtetése.

 

Soraljművelés ID David minőségben

A szerves trágya kijuttatása után az ID David soraljművelő gépcsaládjának XL modellje végezte el annak talajba dolgozását. Ez a mechanikus gyomirtó kiválóan használható szőlő- és gyümölcsültetvényekben is. A rendezvényen az egyoldalas változat mutatkozott be, de kétoldali kivitellel is elérhető. Az elektrohidraulikus kitérésnek köszönhetően akár (érzékeny kitérő kialakításától függetlenül) új telepítésben is megbízhatóan alkalmazható.

A soraljművelővel felszerelt reverzibilis váz csatlakoztatható a traktor hátsó és fronthidraulikájára egyaránt: ehhez a művelőfejek széles skálájából választhat a gazdálkodó, az adott művelethez igazítva. A soraljművelő akár 12 km/h munkasebességre is képes. Hidraulika-rendszere teljesen független a traktorétól: 30 literes olajtartállyal szerelt, olajhűtése pedig folyamatos, a túlmelegedés elkerülése érdekében.

A gépbemutatón 50 cm átmérőjű, függőleges tengelyű forgókapával felszerelt munkaeszköz dolgozta a talajba a szerves trágyát, amihez a gazdálkodók gyakran választják kiegészítőként a damilos, illetve késes fűkaszafejet is.

 

Ezt a lehetőséget ne hagyja ki!

A fagyvédelmi berendezésekre kiírt, 80 százalékos intenzitású pályázatra is felkészült a KITE Zrt., hogy ne csak az ehhez kapcsolódó gépekkel, hanem a 2,5%-os finanszírozási lehetőséggel is kiszolgálhassa partnerei igényeit. Ez olyan lehetőség, amit ki kell használniuk mindazoknak, akik szélgépben gondolkoznak a fagykár csökkentése érdekében.

A fagyvédelmi berendezések közül a KITE Zrt. 5 éve kínálja hazánkban kizárólagos forgalmazóként a Tow and Blow szélgépet, ráadásul az idei évtől már közvetlenül az új-zélandi gyártótól: ezzel a gépbeszerzés, a szervizesek képzése és az alkatrészellátás sokkal nagyobb biztonságot ad.

A kisebb méretű, 250h modell 4 hektár terület megvédésére alkalmas, míg nagytestvére, a 650i a domborzati viszonyok függvényében akár 7 hektárnyi ültetvény fagyvédelmét is biztosíthatja. A Tow and Blow telepítése nem igényel betonalapot vagy építési engedélyt. A működése csendes, és az alacsony üzemanyag-fogyasztás eredményeként a károsanyag-kibocsátása is nagyon alacsony. Utánfutó konstrukciós kialakításának köszönhetően könnyen szállítható, így traktorral vagy más járművel is vontatható. A Tow and Blow letelepítése mindössze 15-20 percet vesz igénybe. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy mínusz 6-7 °C-ig hatékony a szélgép, s 3-4 °C-kal képes növelni a hőmérsékletet. A szélgép automata üzemmódra képes.


A soraljművelővel felszerelt reverzibilis váz a traktor hátsó és fronthidraulikájára egyaránt csatlakoztatható

 

A KITE Zrt. a védendő terület térképét elküldi a gyártóhoz, aki ennek ismeretében pontosan megjelöli, hová érdemes telepíteni a Tow and Blow szélgépet. Annak érdekében, hogy egy esetleges meghibásodás miatt se történjen az ültetvényben fagykár, a KITE öt darab cseregépet tart készleten.


A Tow and Blow letelepítése mindössze 15-20 percet vesz igénybe

 

A bemutatón a vendégek további érdekességeket, újdonságokat is láthattak. Ilyen a távirányítással működtetett traktor, amely kiválóan alkalmas a gyümölcsszedő platformhoz, hiszen nem igényel külön traktorost. Nem kis meglepetést okozott a TMC Cancela MPK mulcsozója sem, amely pillanatok alatt döntött ki a gyümölcsfákat, aprította össze, majd dolgozta egyenletesen a talajba.