fbpx

Bőtermő és malmi: már 10 éve hazánkban a KWS kalászosai

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 augusztus 04.

A KWS széles és korszerű portfólióval van jelen a magyarországi kalászosvetőmag-piacon, ami tizenhárom őszibúza-, hat ősziárpa-fajtát és két őszirozs-hibridet jelent. Az idei őszre ezeket ajánlják a termelők figyelmébe.

 

A KWS SAAT SE globális szinten az 5. legnagyobb nemesítéssel és vetőmagok forgalmazásával foglalkozó nemesítő ház. Meghatározó, több esetben piacvezető kalászosvetőmag-nemesítő az európai piacokon (Németország, Franciaország, Anglia, Lengyelország). Ez nem is csoda, hiszen az elmúlt évek búzatermelési Guiness-rekordjai mind-mind a KWS nevéhez fűződnek. A KWS Oakley 2017-ben 16,791 t/ha hozammal lett világelső, majd a KWS Kerrin 17,398 tonnát termett hektáronként 2020-ban. Ezzel a kivételesen sikeres nemesítői háttérrel a magyar termelők részére is a legjobb fajtáinkat kínáljuk. A 2021 őszi vetéshez az alábbi fajtákat ajánljuk figyelmébe.

 

búza bőtermő
Rekordtermésekre képes (forrás: KWS)

 

Bőtermő és malmi minőségre képes őszibúza-fajták

Ebbe a kategóriába azon fajtáinkat soroltuk be, amelyek a kiemelkedően magas termés mellett malmi minőségre képesek. Ez egy új kategória, korábban a bőtermő francia fajták takarmány, esetleg euro minőségre voltak képesek. A KWS francia nemesítéséből mára malmi minőségre képes, nagy termőképességű fajták is rendelkezésre állnak.

Elsőként kiemelnénk a STROMBOLI nevű fajtánkat, amely harmadik éve van jelen a piacon, és a gazdálkodók körében nagy népszerűségre tett szert. Tar kalászú, tetszetős fajta, amely a tavalyi rendkívül száraz tavaszon bizonyította stressztűrő képességét, idén pedig kiemelkedően magas hozamokat biztosított. Jellemző rá a korai kalászhányás és virágzás, általánosan jó betegségellenálló képesség. A fajta 2020-ban első helyen végzett az IKR Agrár Kft. országos fajtakísérleteiben (8 kísérleti hely átlaga), szemtermése 8,84 t/ha volt.

A SILVERIO szálkás, korai fajta, vadkáros területekre is ajánljuk. Termesztése intenzív termesztési viszonyok közepette eredményes, az ilyen technológiát kiemelkedően magas terméssel és malmi minőséggel honorálja. Kórtani szempontból kiegyensúlyozott, egészséges levélzetét az érés végéig megőrzi. A fajta a Hód-Mezőgazda Zrt. idei fajtakísérletében 9 t/ha terméssel a második helyen végzett 13,8% fehérjével és 29,8% sikérrel.

A VYCKOR korai típusú, kifejezetten tetszetős, korszerű, nagy termőképességű, ideális kenyérbúza. Tar, jól bokrosodó fajta, kórtani szempontból kiegyensúlyozott, levélzete az érés végéig egészséges marad. Csabacsűdön 8 t/ha szemterméssel 14,1%-os fehérjével és 29,1%-os sikérrel takarították be. Silverio és Vyckor fajtáink a TRIGO Kft. kizárólagos forgalmazásában érhetők el.

A középkései éréscsoportba tartozik a MODERN nevű fajtánk. Alkalmazkodóképessége, tápanyagreakciója kiváló, gyengébb termőhelyi adottságok mellett is képes a jó termésre. Azon termőhelyekre ajánljuk, ahol a hosszabb tenyészidőben rejlő magasabb terméspotenciál nagy biztonsággal realizálható.

Kínálatunkból a legnagyobb területen vetett fajtánk az EXOTIC. Korai, alkalmazkodóképessége miatt ajánlunk fagyzugos, vagy vadkáros helyekre. Megbízható, stabil fajta, minőségben és mennyiségben egyaránt.

 

búza bőtermő
A nemesítés korai fázisa: tesztelés az üvegházban (forrás: KWS)

 

Bőtermő fajták

A kezdetek óta nagy termésbiztonságot nyújtó SIRTAKI már 10 éve bizonyít a gazdák körében, portfóliónk egyik zászlóshajója extrém nagy termésével méltán vívta ki hírnevét. Alacsony szalma, kiváló kórtani tulajdonságok (sárga rozsda elleni magas tolerancia), extra hozam (9-11 tonna/ha) jellemzik ezt a fajtát. Ez annak köszönhető, hogy rendkívül jól bokrosodik, és alacsonyabb tőszám mellett (egyenetlen magágy, szárazabb/csapadékosabb évjárat) is kiváló térállást, kalászszámot érhetünk el. Székelyszabaron 8,5t/ha-os, Békéscsabán 8,8 t/ha-os eredménnyel takarították be. Sirtaki fajtánk a TRIGO Kft. kizárólagos forgalmazásában érhető el.

A Sirtaki szálkás kalásszal rendelkező párja ebben a bőtermő szegmensben a stabil euro minőségre képes SOLEHIO. Jól csengő név a KWS kínálatában, hiszen magas ezerszemtömegével (akár 50 g felett) és rekordtermésével mára a legnagyobb mennyiségben forgalmazott búzánk. Kissé magasabb szalma jellemzi, mint a Sirtakit, így intenzív tápanyagellátás mellett szárszilárdító használata indokolt. Az intenzív, jobb minőségű területekre javasoljuk. A Solehio a búzahibridek méltó ellenfele, hiszen idén is rekordokat döntött, Kétsopronyban 66 ha átlagában meghaladta 10 tonnás hozamot, táblaszinten pedig 10,5 t/ha volt az idei rekordja. A Bólyi Mg Zrt-nél 28,5 ha átlagában 9,71 t/ha-os hozammal takarították be.

 

Extenzív termelésű fajták

Mindazon termelőknek ajánljuk ezeket a fajtákat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak jelentős inputanyag-felhasználással intenzív módon termelni, vagy gyengébb termőképességű területekre keresnek egyszerűen, kevés gonddal termelhető bőtermő fajtát. A KWS búzavetőmag-portfóliójában extenzív kategóriába soroltuk azokat a fajtákat, amelyek ilyen körülmények között is megállják a helyüket, és képesek átlag feletti terméseredményre.

Hosszú idő óta köztermesztésben van RUSTIC tar kalászú fajtánk. Levélzete és szára erősen viaszolt, szalmája erős, kiemelkedő a szárasságtűrése. Előveteményre nem érzékeny, kukorica után is vethető, jól tolerálja a késői vetést is, így egyszerűen beilleszthető a vetésforgóba. Kiváló tápanyag-reakciójának köszönhető, hogy a gyengébb területeken és kevésbé intenzív tápanyag-utánpótlás mellett is nagy termést várhatunk tőle. Kórtanilag stabil, egészséges levélzetét a teljes érés végéig megőrzi. Ökológiai előállításban is bizonyított az elmúlt években az ország egész területén. Az idei évben a szeszélyes évjárattól függetlenül, konvencionális és biogazdálkodásban is 8 tonna/ha feletti terméssel takarították be.

A vadkáros területekre is van megoldás: ide a ZEPHYR szálkás búza a jó választás. A Zephyr középkorai érésű búzafajta, kiváló betegségellenálló képességgel, vetését az ország egész területén javasoljuk. Gyengébb talajokon is korrekt termést produkál, jó körülmények között képes a 10 tonna/ha elérésére is, ökogazdálkodásban is régóta bizonyít. 2021. évi egyik első eredményünk: a nagylózsi búzafajtasorban az előkelő első helyezést érte el 9,32 t/ha szemtermésével.

 

búza bőtermő

 

Ősziárpa-fajták

A KWS ősziárpa-fajtái rendkívül sikeresen szerepeltek az elmúlt években, a forgalmazott vetőmagmennyiség évről évre növekszik. Mi a siker záloga? A KWS új generációs őszi árpa fajtái

  • ténylegesen képesek rekordnagyságú, azaz 10-12 t/ha-os szemtermésre,
  • a szemtermés minősége megfelelő (hektolitersúly 63-64 kg/hl, fehérjetartalom 12,8-14,1%),
  • kimagasló szárszilárdsággal rendelkeznek, még intenzív technológia, azaz nagyobb mennyiségű nitrogén hatóanyag kijuttatása esetén sem dőlnek meg,
  • speciális kórtani képességekkel rendelkeznek, rezisztensek a sárga mozaikvírusra, az árpa mozaikvírusra, a hálózatos levélfoltosság és a sárga törpülés vírusára.

 

Ezeket a tulajdonságokat új fajtáink ideális kombinációban egyesítik magukban. Legújabb, csúcstermésre képes árpánk a KWS HIGGINS. Középkorai, 6-soros takarmányárpa, amely kimagasló szárszilárdsággal rendelkezik. Az árpa sárga mozaikvírusára rezisztens és erőteljesen toleráns az erős állományokat az idén is megtámadó hálózatos levélfoltossággal szemben. Fábiánsebestyén mellett 9,9 t/ha szemterméssel takarítottuk be, Kétsopronyban 10,2 t/ha eredménnyel az első helyen végzett az árpafajtasorban. KWS Higgins fajtánk az IKR AGRÁR Kft. kizárólagos forgalmazásában érhető el.

A KWS ASTAIRE Európa-szerte az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező 6-soros takarmányárpa. Szülői vonalai között megtalálható a KWS Meridian, annak méltó utódjaként tekintünk rá. Rendkívül erős, stabil szárral rendelkezik. Az árpa mozaik vírusára rezisztens, sárga-, és barnarozsdára, lisztharmatra és egyéb betegségekre nem fogékony. Termőképessége megelőzi a korszerű fajtákét, sőt a hibridekét is. Íme, néhány példa az idei évből: Békéscsaba 10,7 t/ha, Tószeg 9,69 t/ha, Bóly 8,79 t/ha, Kétsopronyban 10,1 t/ha eredménnyel a második helyen végzett az árpafajtasorban.

A KWS KOSMOS szintén többsoros árpafajtánk, amely extramagas szemtermésre és magas hektolitersúlyra (64-64,5 kg/hl) képes, és mindehhez még kiváló szárszilárdsággal is rendelkezik. Az árpa mozaikvírusára, valamint a hálózatos levélfoltosságra is rezisztens. Rendkívül erős szárának köszönhetően Bácsalmáson 8,45 t/ha-ral, Jászapátin és Csabacsűdön 9,5 t/ha-os hozammal kerület betakarításra, megdőlés nélkül. KWS Kosmos fajtánk a TRIGO Kft. kizárólagos forgalmazásában érhető el.

 

Hibridrozs-ajánlatunk

A KWS rozshibridjei Európa rozstermesztési régióiban nagyon erős pozíciót harcoltak ki maguknak, a piac mintegy 70%-át tudhatják magukénak. E növényfaj magyarországi jelentősége szerényebb, azonban egyre növekszik takarmánynövényként való hasznosítása. Köszönhető ez annak, hogy termesztésével nagy tömegű, jó beltartalmi értékkel bíró tömegtakarmány biztosítható az állatállomány részére, valamint száraz időjárási körülmények között is nagy biztonsággal számíthatnak rá a termesztőik. A KWS SERAFINO egy nagyon erős bokrosodó képességű, kimagasló hozamú, a rosszabb termőhelyi adottságok között is megbízhatóan teljesítő hibrid. A KWS PROGAS ugyancsak nagy hozamokra képes, rendkívül jó stressztoleranciával rendelkező rozshibrid, kifejezetten biogázüzemek részére nemesítve.

Kérjük, az idei őszi fajtaválasztás alkalmával keressék kiváló fajtáinkat, kérdés esetén szívesen állunk rendelkezésükre!

 

Angyal Kornél                                                             Gonda László

KWS kalászos szaktanácsadó                                   KWS kalászos szaktanácsadó

Nyugat-Magyarország                                               Kelet-Magyarország

30 567 1722                                                                  30 933 1735

[email protected]                        [email protected]

 

További infó fajtáinkról:

www.kws.hu