fbpx

Ha van fölös bora, most kell leadni a pálinkafőzőnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 10.

Piaci nehézségek vagy pinceszűke miatt előfordulhat, hogy gyorsan meg kell szabadulni a tavalyi bortól. A lepárlóüzem most literenként 150 forint támogatást kérhet hozzá, ha átveszi.

 

hordók pince
Támogatják a tavalyi bor lepárlását (forrás: pikist.com)

 

A krízislepárlási támogatás most meghirdetett keretösszege 1,5 milliárd forint, amit legfeljebb 100 ezer hektoliter bor kivonására lehet felhasználni. A támogatási rendelet alapján a lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult, ha a bortermelőtől borászati terméket vesz át azért, hogy abból ipari vagy gyógyászati célú, nyers alkoholt készítsen. A lepárlóüzem a krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékát a Kincstár által rendszeresített nyomtatványon jelentheti be. A támogatási időszak: a rendelet hatálybalépésétől 2021. október 15-ig tart.

A Kincstár a bejelentéstől számított három napon belül értesíti a lepárlóüzemet az elfogadott lepárlási vállalásról. A lepárlandó borászati termék nem származhat a 2021-es évjáratból, és tényleges alkoholtartalmának legalább 11%-osnak kell lennie. Egy bortermelő a támogatási időszakon belül legfeljebb 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be a lepárlóüzembe krízislepárlás céljából. A támogatás összegét az igazoltan átvett és lepárolt borászati termék mennyisége alapján kell meghatározni a termék alkoholtartalmát is figyelembe véve. Eszerint 110-150 forint támogatás fizethető literenként.

 

Lásd még a témában:

Külföldön szinte minden bor jobban eladható

Kötelező az ePincekönyv, itt az idő megrendelni