fbpx

A napraforgó megcsillogtatja három behozhatatlan előnyét

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 08.

Bár repcéből termel Európa a legtöbbet, a növény nem képes kielégíteni az olajütők igényeit, pláne a mostani áron. Termesztését vegyszer-használati előírások éppúgy nehezítik, mint az aszályosabbra forduló klíma. A napraforgó ellenben jól veszi az akadályokat, és idén nagy bravúrt mutat be.

 

napraforgó
Napraforgótábla pár napja, Győr-Moson-Sopronban (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Elérhetetlennek tűnő célok

Európa olyan termelési előírásokat tűz ki maga elé, amelyek teljesítése egyre nehezebb, miközben a szójaliszt-felhasználását 97 százalékban importból fedezi, de repcéből is nagy mennyiségű behozatalra van szüksége – jegyzi meg a legújabb USDA jelentés. A biotechnológiai újdonságok elutasítása, a vegyszer- és műtrágyahasználat csökkentése, a magas biodiverzitású területek növelése és ezzel párhuzamosan a megújuló energia arányának emelése az energia-felhasználásban egymásnak ellentmondó célok. A pálmaolaj visszaszorítása az európai piacon szintén nehezen megvalósítható cél, nem csoda, ha lehetővé tették az előállítók számára, hogy igazolhassák a termék „erdőirtástól mentes” státusát.

 

Magas importarány

Európa idén növelni tudja az olajmagok termelését. Szójababból mintegy 5,5 százalékkal több teremhet idén, csaknem 2,8 millió tonna. Az import bab mennyisége így is 15 millió tonnára fog rúgni, amihez még 17,4 millió tonna szójaliszt behozatala is társul. A szójaliszt harmada az állatok elé kerül. Az Európai Unió öt legnagyobb szójabeszállítója Brazília, az Egyesült Államok, Kanada, Ukrajna és Szerbia.

Repcéből idén 4 százalékkal nőhetett az uniós előállítás az előzetes számok szerint. A 17,2 millió tonnás termés mellé még 6,4 millió tonna mag importjára lehet szükség a gazdasági évben. Miután az EU negyedik legnagyobb repcetermelője, az Egyesült Királyság kilépett a közösségből, helyére – Németország, Lengyelország és Franciaország után –, Románia lépett, akit Csehország követ a nagy termelők sorában. Franciaországban 2015 óta 40 százalékkal csökkent a repce termőterülete, miután az EU betiltotta a neonikotinoidos csávázószereket, és az időjárás is rendre kedvezőtlenül alakul. A jelentés kiemeli, hogy Magyarországon is csökkent a növény területe, de ez leginkább az időjárás számlájára írható. EU repceellátása továbbra is szűkös, nagy mennyiségű importra van szükség Ukrajnából, Kanadából és Ausztráliából. A helyzet csak romolhat, mivel az uniós szerkivonás és a szermaradékok engedélyezett mértékének csökkentése egyre nehezebb helyzetet teremt az európai termelők számára.

 

A legstabilabb olajnövény

Napraforgóból kiugróan jó termést vár a közösség, 13,5 százalékkal lehet több a betakarított mag a tavalyinál. Az import mag mennyisége nem jelentős. A lisztjéből ellenben 2,9 millió tonna behozatalára van szükség, plusz 2 millió tonna olaj formájában érkezik a közösségbe. Magyarország a legnagyobb termelők egyike, de feljövőben van Bulgária, Csehország és Szlovákia is. A top-termelők körében idén területcsökkenést jegyeztek fel, de ez a franciák esetében inkább csak a korábbi magas szintre való visszatérést jelentette egy rekordév után.

 

A napraforgó három behozhatatlan előnye:

  1. A gyakoribbá váló aszályhoz a napraforgó sokkal jobban képes alkalmazkodni, mint a repce és a szója, emiatt a térnyerése borítékolható a kontinensen.
  2. A repcéhez mérten igénytelen növény, jóval kevesebb vegyszerrel termeszthető, így a szerkivonás vagy a nitrogénkivitel korlátozása alig érinti. Ugyanezen tulajdonsága teszi lehetővé, hogy a bionapraforgómag részaránya folyamatosan emelkedik a termelésben.
  3. A növényi olajok árában idén további csökkenés várható, ami az olajütők számára szűkülő nyereséget vetít előre. A relatíve olcsó napraforgómag mindig vonzóbb számukra, mint a drága repce, de ez most különösen igaz. A napraforgónak kedvező klímájú országokban – így Magyarországon, Bulgáriában, Franciaországban és Romániában – szignifikáns emelkedést várnak az étolajgyártásban.

+1 A napraforgódara fehérjedús takarmány, ami lehetővé teszi, hogy akár a nemzeti fehérjeellátási programokban is helye legyen a növénynek. Franciaországban például ezen a címen még külön támogatásban is részesül a termesztése, míg a repcetermelés csak közvetve, a biodízeliparon keresztül érzi az agrárpolitika húzóerejét.

 

Lásd még a témában:

Sok lesz a napraforgó, nem elég a repce

Ukrajna: egymillió hektárral több napraforgó, mint kukorica

Van, ahol már több mint 400 ezret ér a napraforgómag