fbpx

Hagyomány és menő programok – újragondolt agrárrendezvény

Írta: Szerkesztőség - 2021 augusztus 26.

Tavaly a Covid volt a nyerő, idén – a több mint húsz éves múltú – Pápai Agrárexpo újragondolva, Pápai Expo és Agrárpiknik néven várja a látogatókat. Az esemény a főszponzor szerint elnyerheti a legmenőbb agrárrendezvény címet.

 

Dacia Duster
A mezőgazdaság minden szereplőjét és korosztályát megcélozza az agrárrendezvény (Fotó:
Pápai Expo és Agrárpiknik)

 

A fiatalok agráriumba bevonását is zászlajára tűzte a NAK

Az esemény fő szponzora, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a fiatalkora is összpontosít az új programelemekkel: Bagossy Brothers, agrárfórumok, szakmai kiállítók, Punnany Massif, termelői vásár.

NAK célja az expo fejlesztése, nívójának emelése, az esemény színesebbé, szélesebb körűvé tétele. Idén is központi elemként kap szerepet a generációváltás; a rendezvény a fiatalok, családok irányába az agrárium népszerűsítésére szolgáló programokkal, interaktív előadásokkal, koncertekkel is nyit.

A Pápai Agrárexpo jelentős hagyományokkal bír, és rendre nem csak a város és térsége, hanem az egész régió lakosságát vonzza. Ebben az évben Pápai Expo és Agrárpiknik néven fut majd az esemény 2021. szeptember 17-19. közt.

 

Bobcat bemutató
Az agrárrendezvényen lesz gépbemutató is (Fotó:
Pápai Expo és Agrárpiknik)

 

Az Expo megőrzi a korábbi rendezvények értékeit, ugyanakkor direktebben szól a fiatalokhoz

A szakmaiság és a kikapcsolódási lehetőségek egy olyan vegyítékét kínálja az esemény, ahol mindenki megtalálja a számítását. A kamarának célja, hogy a fiataloknak megmutassa a mezőgazdaság, élelmiszeripar modern oldalát, ezáltal is megismertetve őket a szakmával, vonzóvá téve számukra azt.

A rendezvény – mely hagyományosan a Nyugat-Dunántúl legnagyobb agráriumhoz kapcsolódó eseménye – mind helyben, mind az országos agrárszakma részéről kiemelt jelentőségű.

Az eseménynek kötetlenebb jelleget is kíván adni a kamara, hasonlóan például a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborhoz, ahol rendre jól kiegészítik egymást a szakmai és a közönségprogramok:

  • első este, szeptember 17-én Bagossy Brothers koncert lesz;
  • szombaton jön a kiállítás szakmai része;
  • még aznap este a Punnany Massif lép színpadra;
  • vasárnap pedig a családok és a vadászok lesznek fókuszban.

 

Fűrészelés
Szakmai és közönségprogramok váltják egymást a rendezvényen (Fotó:
Pápai Expo és Agrárpiknik)

 

Kötetlen hangulatú fórumbeszélgetések, állat- és gépbemutatók

Az ágazat meghatározó szereplői segítségével lesznek a fórumok, ahol majd lehet ismerkedni az agráriummal és a benne rejlő potenciállal.

Sok egyéb mellett mezőgazdasági gépbemutatók, illetve állatbemutatók, gyermekprogramok is lesznek, valamint a Veszprém megyei vadásznapnak is az Expo ad otthont.

A résztvevők például megismerhetik a NAK TechLab programot, amely az innovatív megoldások mezőgazdaságban meghonosítását segíti. Lesz szó inkubációs támogatásokról, start up megoldások és kitalálóik is bemutatkoznak.

 

A mezőgazdasággal kapcsolatos tévhitek

Terítékre kerülnek a városi legendák, tévhitek, de az agrártámogatások jövője is. Természetesen a megszokott helyi termékeket, árusokat is megtalálhatják majd a kilátogatók.

 

 

Az év legmenőbb agrárrendezvénye (Videó: NAK)

 

Az agrár közép- és felsőoktatásban részt vevő diákok számára mindhárom nap ingyenes, de regisztrálniuk szükséges. A kisebbfajta fesztiválhangulathoz pedig az is hozzájárulhat, hogy az expóhoz közeli Termál Campingben kedvezményesen lehet sátorhelyet bérelni.

 

További információk a Pápai Expo és Agrárpiknikről az esemény weblapján.

 

Forrás: NAK, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc